EX YU

MILATOVIĆ ZVANIČNO POSTAO PREDSEDNIK CRNE GORE! Sedeo sa Milom rame uz rame, a niko nije skidao pogled sa PRVE DAME!

Autor Jana Desovski

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović danas je u parlamentu položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika države.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ceremonija inauguracije počela je u 12 sati u Skupštini Crne Gore, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Podgorici prisustvovao inauguraciji novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića. Predsednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sednicu, a zatim je usledilo intoniranje himne.

U svom obraćanju nakon inauguracije, novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da oseća posebnu čast i ponos što je položio zakletvu kao predsednik. 

"Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno delo utkale generacije mojih predaka... I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovde, na najlepšem parčetu zemlje protkanom viševekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsednik svih građana, nezavisno od njihove političke, verske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva", kazao je Milatović.

Inauguraciji prisustvovali su i bivši predsednik Milo Đukanović koji je sedeo baš do Jakova Milatovića, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Velike Britanije ser Stjuart Pič, ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks. Takođe svi su primetili prvu damu Crne Gore Milena Milatović koja je došla u svetlo plavoj haljini. 

(MONDO)