EX YU

SRPSKI TURISTI U ŠOKU, NIVO MORA PORASTAO ZA 15 SEKUNDI! Neobičan FENOMEN u Hrvatskoj - "To je meteorološki CUNAMI"

Autor Uroš Matejić

Za samo 15 sekundi nivo mora u zalivu porastao je za skoro metar i po.

Izvor: @ratniksvetlauns/tiktok

Društvenim mrežama proširio se snimak turista iz Srbije koji odmaraju na Kornatima u Hrvatskoj. Za samo 15 sekundi nivo mora u zalivu porastao je za skoro metar i po, a more se izlilo na obalu. Začuđeni turisti su se pitali kako je tako nešto moguće bez upozorenja i talasa.

Međutim, iako mnogi nikada nisu videli ovakvu pojavu, kolokvijalno nazvanu "brza plima i oseka", to je ne tako česta, ali normalna pojava. Dr. Ivica Vilibić, okeanograf sa Instituta Ruđer Bošković, kaže da je to pojava koja se stručnom terminologijom naziva "meteorološki cunami".

"Kada dođe do brze promene vazdušnog pritiska na relativno malom prostoru u atmosferi dolazi do ovih promena. Dakle, brze plime i oseke su slobodne oscilacije koje nastaju u u kanalima i zalivima. Oni su izraženiji u zalivima", objasnio je dr Vilibić za Jutarnji.

Najpoznatiji primer "meteo cunamija" zabeležen u Hrvatskoj dogodio se u Veloj Luci 21. juna 1978. godine. Raspon oscilacije nivoa mora dostigao je tada neverovatnih šest metara. Tog dana oscilacije nivoa mora mogle su se videti i na drugim mestima duž hrvatske obale, dok je vodeni talas nekoliko sati kasnije prešao na italijansku stranu. More se tada više puta dizalo i povlačilo, plaveći priobalno područje, prodirajući u kuće i zgrade.

BONUS VIDEO:

(MONDO)