APOKALIPSA!

STIŽE DIVLJAČKO NEVREME SA JADRANA, MOGUĆA I POJAVA PIJAVICA: Region u crvenom - vojska u pripravnosti zbog oluje!

Autor Ivana Lazić

U noći između četvrtka i petka region očekuje olujno vreme, grmljavina i kiša, a zahlađenje sa pljuskovima očekuje se i u većem delu Srbije.

Izvor: Instagram/Printsceen/192_rs

Hrvatski meteorolog Zoran Vakula kaže da se u noći sa četvrtka na petak i u subotu očekuje olujno vreme, grmljavina i kiša, zbog čega se očekuje pad temperatura u celoj zemlji.

"Najviša temperatura uglavnom će biti oko 10 stepeni niža od današnje. Istovremeno, kiše i grmljavine će biti već u petak uveče u pograničnom području sa Slovenijom, a potom i u istočnim predelima. Ponegde će skoro sigurno biti olujnog vremena, ne samo u petak već i u subotu“, rekao je on.

Takođe, Vakula je rekao da je danas i dalje suvo, mestimično sunčano i vedro, ali pretežno oblačno uz mogućnost mjestimične kiše, čak i u vidu pljuskova sa grmljavinom. Najviša temperatura uglavnom će biti oko 10 stepeni niža od današnje. Na Jadranu će od juga biti nestabilno, umereno i vrlo slabo, najkasnije u subotu na jugu, a ponegde će biti i prolaznog vetra i tramontane, a moguća je i pojava pijavica. On je dodao da će u unutrašnjosti vetar biti uglavnom slab do umeren, a na Jadranu umeren do jak sa udarima juga i juga i pre svega umereno valovit.

Upozorenje za Srbiju

Upozorenje na visoke temperature za područje Srbije (za 04.08.2023.)

Danas sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 34 do 38 °S. Za vikend temperatura u padu: u subotu za oko 7 °S i u većini mesta kretaće se od 25 do 30 °S, osim na krajnjem jugu gde će i dalje biti veoma toplo, oko 34 °S. U nedelju u svim predelima svežije, od 23 do 28 °S. Početkom sledeće sedmice takođe će se zadržati svežije vreme, sa dnevnom temperaturom ispod proseka za ovaj period godine.

U subotu naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i povremeno umerenim i jakim severozapadnim vetrom pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve. U drugom delu dana očekuje se veća količina padavina i to posebno u Banatu, delovima Beograda, centralnoj Srbiji, kao i na istoku zemlje gde se očekuje od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više.

(Mondo)