EX YU

SLOVENIJA U STRAHU ZBOG TERORISTIČKIH NAPADA: Povećane kontole na ovim graničnim prelazima

Autor Miloš Škrbić

Zbog straha od terorističkih napada Slovenija će povećati kontrolu na sledećim granicama.

Slovenačka Vlada odlučila je danas da od subote uvodi kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom. Mere kontrole trajaće 10 dana, sa mogućnošću da taj rok bude produžen. Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je ranije danas na sednici Vlade da je reč o privremenim merama koje uvodi već devet država članica EU.

"Šengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procena o pojačanim bezbednosnim pretnjama zbog terorizma", naveo je Plenković. Hrvatski premijer izjavio je danas da je jedna od posledica bliskoistočne krize odluka pojedinih država članica EU da zbog pretnji od terorizma i nacionalne bezbednosti dodatno preduzmu mere poput ovih koje je na granicama najavila Italija Sloveniji, a i Slovenija Hrvatskoj.

"Radi se o tome da će i Italija prema Sloveniji uvesti privremenu graničnu kontrolu na unutrašnjim granicama, a isto će Slovenija primeniti prema Hrvatskoj. O tome sam juče razgovarao sa slovenačkim premijerom Golobom, jutros je (ministar unutrašnjih poslova HR Davor) Božinović razgovarao sa slovenačkim kolegom. Povod za razgovore bila je najava Italije prema Sloveniji, i to zbog povećanih mera zbog terorističkih pretnji u Evropi. Odluka Italije stupa na snagu 21. oktobra na rok od 10 dana", rekao je Plenković na otvorenom delu sednicu Vlade.

BONUS VIDEO