EX YU

POTOP U HRVATSKOJ I SLOVENIJI, IZLIVA SE MORE: Crveni meteoalarm u regionu - NEVREME TUTNJI KA SRBIJI! Oglasio se RHMZ

Autor Ivana Lazić

Obilna kiša praćena grmljavinom zahvatila je delove Hrvatske, a u Sloveniji je izdato crveno upozorenje.

Izvor: Jutarnji list/Printscreen/Dugave Republika/facebook

Jako nevreme praćeno grmljavinom pogodilo je danas delove Hrvatske, kiša pljušti u Zagrebu, a delovi Istre su pod vodom. Za veći deo Slovenije izdato je crveno upozorenje, zbog obilnih kiša, a najviše problema ima opština Tolmin u Bašćanskoj grapi.

IstraMet javlja da se na više mesta u zapadnoj Istri more preliva. More se izlilo i u Rovinju, gde je Komunalni servis objavio upozorenje sa uputstvom građanima da pripaze na vozila, a kako bi štetu sveli na minimum, zatvoreno je i parkiralište.

Glavna riječka pijaca poplavljena je ponovo usled plime, juga i kiše, pa su za građane postavljeni pontonski prelazi, a na nekoliko lokacija uz zgrade u centru grada preventivno se postavljaju brane.

Komandir Javne vatrogasne jedinice Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da centralna gradska pijaca uobičajeno bude poplavljena svaki put kada duva jugo, ali i usled visokog nivoa mora, piše riječki Novi list. Iz DHMZ-a je objavljeno da je od jutra lokalno palo i više od 100 mm kiše, a i u ostatku dana očekuju se intenzivni pljuskovi.

Hrvatski auto klub pozvao je vozače da brzinu vozila prilagode uslovima na kolovozu, zbog pojačanog saobraćaja i klizavih puteva.

Nevreme u Sloveniji

Zbog obilnih kiša za veći deo Slovenije izdato je crveno upozorenje. Prema podacima Agencije za okolinu (Arsoa), reke Vipava i Idrijca se izlivaju, a Štab civilne zaštite za severnu Primorsku javlja da je i Soča takođe izrazito visoka.

Opštinski štab civilne zaštite severne Primorske u pripravnosti je od juče poslepodne. Iako tokom noći nije bilo ozbiljnih problema zbog vode, situacija se jutros promenila i voda sada, kako javlja slovenačka N1 TV., nadire na sve strane.

Najviše padavina do jutra je palo u severnom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih padavina. Hidrolozi predviđaju da će reke na zapadu zemlje početi da rastu, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim delovima zemlje. Smanjenje padavina se očekuje pred kraj dana.


Zbog visokog nivoa mora u Piranu i Izoli su se oglasile sirene. Kao što je prognozirano, more je počelo da plavi obalu već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje.

Put prema Piranu je zatvoren. Meštani su se već pripremili brane od vreća i dasaka koja bi trebalo da spreči prodor vode.
Slovenačka N1 aktuelnu situaciju u Piranu poredi sa onom iz 2019. kada je zabeležen drugi najviši nivo mora u poslednjih 50 godina.

RHMZ najavljuje nevreme 

Danas toplo uz umeren i jak južni vetar, ponegde i sa olujnim udarima. Posle podne i uveče oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni pravac i manji pad temperature. Do kraja meseca zadržaće se promenljivo oblačno i toplo vreme, sa dnevnom temperaturom i dalje iznad proseka.

Izvor: RHMZ / screenshot

Bonus video:

(Mondo)