BLIŽI SE SEZONA, A CENE IM BIJU PO UŠIMA - "BIĆE JOŠ GORE"! Kugla sladoleda 3,5€, ćevapi 19, a pravi šok je kafa

Cene hrane i pića u istarskim turističkim centrima sve više rastu u odnosu na prošlogodišnje prilično visoke cene.

MONDO/YouTube/screenshot

Hrvati udaraju po ušima! Kako se leto približava cene hrane i pića u istarskim turističkim centrima sve više rastu u odnosu na prošlogodišnje prilično visoke cene. Cena od dva evra po kugli sladoleda je već uobičajena i niko se ne seća kada je bila niža. Mnogi ugostitelji čak kažu da će i tu cenu podići. Cene velikog makijata u Rovinju i Poreču dostigle su plafon - 3,5 evra, dok je espreso oko 1,80 evra!

U Puli je, međutim, najviša cena velike kafe sa mlekom oko 2,30 evra u centru grada. Čista zarada, rekli bi sami ugostitelji. Ista je priča i sa Aperolom, pićem koje se leti praktično najviše konzumira na primorju. Realno, cena decilitra penušavog vina ili proseka, decilitra mineralne vode i malo aperola nije mnogo, ali ovo narandžasto piće drži cenu jer je traženo. Košta od šest do čak 11 evra!

Cene porcije pomfrita kreću se od oko 5 evra, a cene ćevapa nikada nisu bile veće - penju se i do 18,90 evra, ili preračunato u kune, to je 119 kuna! Mnogi turisti su već navikli na visoke cene pica. U ova tri turistička grada počinju od najnižih od 9 evra za margeritu pa naviše.

Burgeri su posebna priča. Ovo jelo je prilično popularno, pa njegova cena u Rovinju kreće se i do vrtoglavih 18 evra. A najveća razlika između Poreča, Rovinja i Pule je upravo cena kafe. U Puli, u centru grada, cene velikog makijata još uvek nisu popele na 3,5 evra, što je postalo normalno u Poreču i Rovinju. Na tu cenu se više niko i ne buni. S druge strane, u Puli ćete naći najskuplji sladoled - on košta od 2 do 3,5 evra po kugli.

"Ne znam šta da vam kažem, zašto su te cene kafe visoke. One su možda takve u centru grada, ali su manje na periferiji. Činjenica je da je otkupna cena porasla i da su ugostitelji shodno tome povećali cene", kaže Vilijam Radesih iz Ceha ugostitelja Poreča za Jutarnji.hr. Ističe da će dobar deo ugostitelja ipak podići cene u glavnoj sezoni, iako ni sam nije siguran da li je to pametno ili ne.

"Sada je za Duhove bilo dosta gostiju u Poreču, pa smo očekivali malo veći promet. Međutim, nije bio kompatibilan sa gužvom u gradu. Čini nam se da mnogo turista šeta i posećuje tržne centre. Ljudi su postali osetljivi na cene. Naše cene će ostati iste kao i prošle godine", kaže ovaj ugostitelj. On smatra da oni koji preteruju neće raditi jer će gosti ove godine posebno paziti na potrošnju.

Youtube/ Love Istria Travel /screenshot 

Njegov kolega iz centra Poreča kaže da cene neće biti podignute, ali zato ima mnogo ugostitelja koji su već podigli cene.

"Kod nas kugla sladoleda košta dva evra. Ova cena je rezultat dogovora svih nas porečkih ugostitelja. Želeo sam da cena bude niža, ali većina se nije složila. Verujem da neki to neće ispoštovati i da će sigurno dobiti otkaz u špicu sezone. I slažem se da cene treba da rastu, ako je to nivo usluge. Ali grešimo što svi imaju visoke cene i gosti to pamte", kaže jedan porečki kafedžija za Jutarnji.

Porodica Sulejmani već četiri generacije radi na glavnom trgu u ovoj perjanici hrvatskog turizma, a ovogodišnjom sezonom su zadovoljni i nameravaju da podignu cene.

"Da je bilo lepše vreme, radili bismo mnogo bolje. Poreč je uvek top destinacija. Cene su i dalje iste kao prošle godine. Možda ćemo malo povećati neke cene, neke smanjiti, sve zavisi od potražnje. Međutim, većina cena će porasti za 50 centi na jedan evro. Svi su se malo opustili. A možda neki i ne shvataju koliko su ostavili bakšiša. Međutim, život je generalno poskupeo", kaže direktor restorana "Central" Haris Sulejmani.

Ističe i da su napojnice mnogo veće od uvođenja evra. Često se ostavlja bakšiš od dva-tri evra kada je u pitanju kafa, što ranije nije bio slučaj. U Rovinju, pak, u kafani Mikula na rivi, kažu da su im cene ostale iste kao i prošle godine i da se ne menjaju. Međutim, posle Duhova nema gužve.

"Bilo je malo saobraćaja za praznike, a sada se oseti rupa. Grad je prazniji. Zadržali smo cene kao i prošle godine, ali smo primetili da gosti ne troše toliko. S druge strane, tržni centri su puni. Svi kupuju hranu za svoje stanove ili ako borave u kampovima. To je već godinama uobičajena pošast", kažu svi.

To isto tvrde i ostali, mada je evidentno da su ponegde porasli za evro-dva. Prošle godine je ćevap u tom gradu bio manje-više 12 evra. Ove godine su od 11,50 do 14,90 evra. Cene prženih lignji prošle godine bile su od 14 do 18 evra, ove godine su od 15 do 18 evraProšle godine najviša cena pljeskavice u Rovinju bila je 16 evra, ove godine dva evra više. Cene sladoleda su u proseku dva evra po merici, i to samo zato što je predsezona.

"Ta cena će sigurno porasti. Cene sladoleda u Aromi su, na primer, veće, a pogledajte kako ljudi tamo stoje u redu", kaže konobar u jednoj od poslastičarnica na rovinjskoj rivi. On smatra da je cena i dalje visoka, ali da je sladoled tražen i da gosti na njega ne obraćaju pažnju. A u Aromi, koja sama proizvodi sladoled, cene sladoleda su godinama najviše, iako većina sladoledara u ova tri grada proizvodi i svoj sladoled. Kuglica košta čak 3,5 evra.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KOJEKUDE PO SRBIJI I TO BAŠ UZ TRUBAČE! Pogledajte gde je gledaoce KURIR TV ovog puta odveo avanturista Vukašin Grozdanić  Kurir TV

(Jutarnji/Mondo/U. M.)