RAJ ZA DUŠU I TELO, DEBELA LADOVINA, A CENE ODLIČNE: Obišli smo 11 mesta u Sloveniji koja će vas raspametiti

Četiri dana u Sloveniji bila su dovoljna da napojim oči predivnim pejzažima, resetujem um i telo i napunim baterije za celu godinu.

Mondo

Za one koji su već bili u Sloveniji, verovatno nije iznenađenje nepregledno zelenilo koje vas nežno grli poput sveže posteljine, jer više od polovine teritorije ove male, ali izuzetno bogate zemlje pokrivaju šume. Upravo zato slovi za jednu od najzelenijih država u Evropi.

Za četiri dana koliko je trajalo naše slovenačko putešestvije, obišli smo više od 10 lokacija, uživali u fenomenalnoj hrani, pejzažima kakvi se mogu videti samo na slikama. A imalo je da se vidi i oseti koliko vam srce ište - od besprekorno uređenih travnjaka (ne samo parkova, već i livada!), preko neverovatno ljubaznih stanovnika i očaravajućih detalja poput mini kapela na svakoj drumskoj raskrsnici, pa do bajkovitih tvrđava i vrhunskih wellnes orijentisanih hotela… Pritom, klima je neverovatno prijatna, kad ugreje sunce ogromno zelenilo pruža hlad i svežinu, pa se i visoke temperature lako podnose

DOBRODOŠLICA UZ TRADICIONALNI ISTARSKI DORUČAK

Putovanje kroz Sloveniju započelo je tradicionalnim doručkom na organskoj farmi Marima u Trebešama, toplom domaćinstvu koje se nalazi u srcu slovenačke Istre. Domaća slaninica, kobasice, kiselo mleko, sirevi u kombinaciji sa različitim vrstama sušenog voća, a sve organski uzgojeno, pravi užitak za sve koji vole miks gurmanluka i zdrave hrane. A ako vam nije palo na pamet da u kozje kiselo mleko umešate kašičicu džema od kajsija, obavezno probajte. Fenomenalno je!

NA FARMI GRAMONA SMO PILI MASLINOVO ULJE

Nakon kratke posete vinskoj fontani, uputili smo se ka farmi Gramona, iliti „malom raju u maslinjaku“, gde nas je dočekala predivna Nina čija se porodica već četiri generacije stara o ovom domaćinstvu. Ekološka farma na kojoj se uzgaja skoro 20 različitih sorti maslina, uključujući njihove lokalne vrste - istarsku belicu i italijansku lećino (leccino), smeštena na mediteranskoj obali Slovenije, u Seči iznad Portoroža i prostire se na osam hektara zemlje. S jedne strane „puca“ pogled na solanu i more, a sa druge na nepregledne maslinjake.

Obišli smo tek mali deo ove lepote, upijali mirise maslina, ruzmarina i lavande, a Nina nam je pripremila i pravu mediteransku zakusku i pokazala kako se degustira maslinovo ulje. Vrlo je jednostavno – sipate u čašicu, zagrejete ga malo među dlanovima, pomirišete i gucnete. Tek tada se oseti pun ukus!

Pored maslina i proizvoda od njih, kao što su esktra devičansko ulje, so, ukiseljene masline, namazi, vina, tinkture od lišća i slično, u ponudi Gramona farme su i biljni čajevi, lešnici, puter od lešnika, melemi od maslinovog ulja i lavande...

FONTANA VINA

Pre dolaska na našu sledeću destinaciju, nakratko smo obišli vinsku fontanu u vinogradarskoj regiji Marezige. Turistička atrakcija koja privlači ljubitelje vina iz celog sveta otvorena je 2018. godine, ideja je zaista genijalna – u opuštenoj atmosferi, okruženi vinogradima, posetioci mogu da degustiraju najbolja vina iz regije i to direktno iz ove fontane.

MIRIS MORA I TRADICIJE U PIRANU

Opijeni mirisima i siti, seli smo u kola i krenuli put Pirana, prelepog gradića smeštenog na samom kraju Piraneskog poluostrva. Piran je pravi dragulj slovenačke obale, i jedna od najposećenijih turističkih destinacija. Kroz uske ulice sproveo nas je Norman, pričao nam o istoriji starih zgrada, posebno o onoj u kojoj je 1692. godine rođen Đuzepe Tartini, čuveni italijanski violinista i muzičar čiji spomenik se nalazi na trgu.

This browser does not support the video element.

Slovenija   MONDO

Oko pet popodne gradić je vrveo od turista koji su, kao i mi, radoznalo krstarili ulicama i slikali svaki autentični detalj. Obilazak smo završili sabirajući utiske uz kaficu u lokalnom kafiću na trgu.

GRAND HOTEL BERNARDIN

Nakon obilaska Pirana, umorni i puni utisaka, seli smo u lokalni autobus (koji je besplatan!) i nakon desetak minuta našli se ispred Grand Hotela Bernardin u Portorožu, naše poslednje destinacije za taj dan. Elegantni hotel sa 5 zvezdica koji pripada SAVA Resort hotelima nalazi se neposredno pored mora, a osim luksuznog smeštaja, posetiocima nudi i brojne pogodnosti među kojima su Paradise Spa wellness centre i Vodeni park Tamaris i moj lični favorit - untrašnji bazen sa toplom, morskom vodom i pogledom na more. Savršen način da se osvežite i resetujete telo i um nakon aktivnog dana. U restoranu Grand Hotela Bernardin sačekao nas je raskošan švedski sto, bogat izbor izvrsno pripremljene hrane, a cene više nego prihvatljive za taj nivo kvaliteta.

PORODIČNA VINARIJA  I NAJBOLJI PENUŠAC

Drugi dan u Sloveniji započeo je posetom vinariji Puklavec Family Wines, smeštenoj u srcu regiona Podravje, na severoistoku Slovenije. Porodica Puklavec već generacijama gaji strast prema vinogradarstvu, a sve je počelo 1934. godine, kada je Martin Puklavec došao na ideju da proizvodi najbolja vina! U vinariji su nas dočekali fenomenalnim penušavcem po nazivu šipon. Cena ovog nagrađivanog vina je nešto više od 6 evra, što je daleko manje nego u beogradskim supermarketima, a kvalitet je vrhunski.

Ako volite ovaj "nektar bogova", bilo crni ili beli, ovo je pravo mesto za vas - bogat asortiman višestruko nagrađivanih vina, a cene ispod proseka!

LEGENDA O JERUZALEMU

Da, dobro ste pročitali – Jeruzalem. Po predanju, cela ova vinogradarska regija dobila je naziv Jeruzalem tako što su se vojnici po povratku iz krstaških ratova nakratko zadržali u ovom kraju i toliko su bili oduševljeni njegovim bogatstvom, i naravno vinima, da su odlučili da ga nazovu po svetoj zemlji. 

DEGUSTACIJA UZ PESTO, ZAČINJENA PRIČOM

Kada dan počne vinom, logično je da se tako i nastavi! Sledeća stanica - Zidanica Malek u Jeruzalemu. Uz fenomenalnu zakusku čije je glavna zvezda bio pesto od semena buče, degustirali smo i brojne vrste vina, počev od „muških“ pa sve do „ženskih“, odnosno onih malo slađih i pitkijih...

O svakom je naš domaćin Marko imao zanimljivu pričicu, a saznali smo i zašto je izuzetno važno da se gledate u oči kada nazdravljate – reći ću samo da ima veze sa 7 godina nesreće u ljubavi!

RUČAK U TAVERNI KUPLJEN

Našu vinsku avanturu smo nastavili u Taverni Kupljen koja je udaljena svega par minuta hoda od Zidanice Malek. Restoran se nalazi u okviru imanja porodice Kupljen u Jeruzalemu, i uvek je pun, a nakon što smo probali lokalne specijalitete, bilo nam je jasno i zašto. Posebna preporuka za tradicionalni desert, slatko-slanu pitu sa sirom u sosu od šumskog voća.

TERME U MORAVSKIM TOPLICAMA

Za kraj savršenog dana – terme! Hotel Livada Prestige u Moravskim Toplicama je savršeno mesto za one koji traže luksuzan smeštaj i vrhunske wellness usluge u prelepom prirodnom okruženju. Bilo da dolazite radi opuštanja, avanture ili gastronomskih užitaka, ovaj hotel će sasvim sigurno ispuniti vaša očekivanja. Hotel je spojen sa Termalnim parkom Terme 3000, jednim od najvećih termalnih kompleksa u Sloveniji. Hrana raznovrsna i fenomenalno pripremljena, a ponuda ogromna - i za gurmane, i one koji vode računa o liniji. 

Park nudi brojne bazene s termalnom vodom, tobogane za ljubitelje adrenalina, kao i mirne kutke za opuštanje. Spoljni deo parka je savršen za letnje mesece, sa toboganima, bazenima za plivanje i mestima za sunčanje ispod krošnji drveća. A kad je napolju sveže, vama je u bazenu toplo, jer je u njima zagrejana termalno-mineralna „crna“ voda, zbog čijih lekovitih svojstava u Hotel Livada prestige dolaze turisti iz celog sveta.

KAKO ŠOKIRATI ORHIDEJU?

Da li znate da bi orhideja izgledala onako kako je viđamo u cvećarama – sa gustim lišćem u dnu i visokim stabljikama na čijem kraju je prelepi cvet – potrebno je da je šokirate? Zapravo, kada biljka dovoljno poraste, temperatura se sa optimalnih 28 stepeni naglo spušta na 20 i to za nju predstavlja šok. Stabljike nastavljaju da rastu u vis, ali ne i lišće.

U RAJU MEĐU ORHIDEJAMA

Teška srca napustili smo spa raj u Moravskim Toplicama i krenuli ka našoj sledećoj destinaciji – Tropskom vrtu Ocean Orchids u Dobrovniku. Malo je reći da nisam bila pripremljena za lepotu koju smo tamo zatekli.

Zakoračivši u ovaj čarobni tropski vrt, imala sam utisak da sam se obrela u nekoj dalekoj, egzotičnoj zemlji. Cveće nestvarnih boja i oblika, miris koji ispunjava vazduh, na svakom koraku su retke biljke... 

Zaista je teško opisati farmu orhideja, verujem da slike govore više od reči. Pogledajte kako izgleda ovaj mali cvetni raj...

DVORAC OTOČEC I LJUBAV NA PRVI KORAK

rećeg dana naše slovenačke avanture posetili smo mesto u koje nećete moći da se ne zaljubite - dvoracOtočec. Smešten na malom ostrvu usred reke Krke, ovaj dvorac je bukvalno kao iz bajke. Prvi put se spominje još 1252. godine, tokom vekova je menjao vlasnike i izgled, ali je zadržao svoju staru dušu. Danas je to hotel sa pet zvezdica koji raspolaže sa 16 luksuzno opremljenih soba, brižljivo uređenih da zadrže autentičan srednjovekovni šarm, ali uz sve pogodnosti modernog doba. Otočec nije samo istorijsko blago, već i savršeno mesto za opuštanje, uživanje u prirodi i gastronomskoj raskoši. U selebriti goste hotela ubrajaju se Ričard Barton, Žak Širak, Fransoa Miteran i mnogi drugi čije slike se mogu videti u dvorskom hodniku.

Bajkovitost dvorca, opasanog moćnim zidinama, savršeno nadopunjuje besprekorno uređen park. A ukoliko uskoro planirate da stanete na ludi kamen (ili „kamen ljubavi“ koji se nalazi na ovom ostrvcetu), ovaj park je idealan. Pitali smo i za cenu, budući da je sve popularniji među mladencima, pa recimo da je odgovarajuća za takvu ekskluzivu... Za ljubitelje golfa, nedaleko od hotela je teren za golf, kao šarmantan Country house & Bistro sa prelepom drvenom terasom i pogledom na vaskoliko zelenilo.

Još jedan dokaz kvaliteta je i to što je restoran Hotela grad Otočec preporučen od strane Michelin vodiča. Inače, većina namirnica koje se koriste u kuhinji je uzgojena na njihovoj organskoj farmi Grajski vrt. Sve čestitke kuvarima, ali i izuzetno prijatnom osoblju koje učinilo da se tih nekoliko sati provedenih u dvorcu Otočec osećamo kao da pripadamo ovoj srednjovekovnoj bajci.

UMETNOST I MINDFULNESS U HOTELU BALNEA

Na kraju dana, stigli smo u Hotel Balnea u Dolenjskim Toplicama, koji pored hotela Kristal i Vital pripada kompleksu Terme Krka. Smešten u centru grada, moderno uređen, sa umetničkim delima koja krase hodnike, ovaj dizajnerski hotel nudi savršen smeštaj za opuštanje i uživanje. Bazeni sa termalnom vodom, saune i čuveni wellness centar Vitarium Spa & Beauty, sve je podređeno relaksaciji i odmoru i tela i uma. Probali smo i njihov čuveni „mindfulness program“. Neću vam otkriti šta je, ali ću vam reći da smo ovaj moderan hotel napustili osveženi, opušteni i puni pozitivne energije.

MAGIJA BLEDA

I kao šlag na torti, putovanje kroz Sloveniju završili smo posetom Bledu. Bledski zamak, jedno od najstarijih i najlepših mesta koje Slovenija ima da ponudi, smešten je na strmoj litici iznad smaragdnozelenog jezera i spada među najbolje očuvane i održavane tvrđave u zemlji. Pogled sa terase bledske tvrđave oduzima dah - s jedne strane jezero i ostrvo, a s druge planinski masivi Karavanki i Julijskih Alpa.

Vremena nije bilo dovoljno za svu ovu lepotu, ali uspeli da obiđemo i probamo najvažnije. Uživali smo u vožnji jedinstvenim pletna čamcem koji podseća na venecijansku gondolu, u crkvi Device Marije smo zamislili želju (legenda kaže da bi se ostvarila, mora da se povuče konopac i zaljulja zvono makar tri puta) i probali original bledsku krempitu (sve što ste čuli o njoj je istina - bolja ne postoji!) u prelepom Cafe Parku sa čije terase puca pogled na ceo Bled.

Protrčali smo i kroz Živa Wellness Bled, u potpunosti posvećen opuštanju i wellnessu. Nazvan po staroslovenskoj boginji života i plodnosti, ovaj wellness centar kombinuje prirodne elemente i filozofiju Arnolda Riklija, pionira prirodnog lečenja. U ponudi su tretmani koji koriste lokalne sastojke kao što su vrhovi smreke i med kranjskih pčela. Sobe odišu spojem tradicionalnih detalja poput veza i drvenih rezbarija i modernih oblika. Ako znate šta je hygge, onda će vam biti jasno o čemu pričam - apsolutni osećaj udobnosti, topline, sreće i blagostanja.

I time se završilo naše putovanje kroz Sloveniju. Na aerodom u Ljubljani smo stigli puni utisaka, očarani raskošnom prirodom i predivnim pejzažima ove zemlje, raznovrsnom "kulinarikom", ljubaznošću naših domačina, kao i bogatom istorijom o kojoj smo dosta saznali zahvaljujući našem vodiču Milanu iz MGM Optime. Jedno je sigurno, Slovenija je zemlja koju obavezno treba da posetite!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Robot Bled Slovenija  MONDO/Nemanja Stanojčić