EX YU DRŽAVA SE OZBILJNO NAORUŽAVA! Potpisuju brojne ugovore: Za odbrambene sisteme troše besnu sumu!

Ova je inicijativa deo šire strategije za održavanje i jačanje obrambene saradnje sa svojim savezničkim državama.

VALDRIN XHEMAJ/EPA

Slovenija planira nabavku novih artiljerijskih sistema, sistema protivvazdušne odbrane i oklopnih vozila, saopštilo je slovenačko Ministarstvo odbrane. Slovenački i francuski čelnici odbrane potpisali su 12. jula pismo namere prema kojem će Slovenija sarađivati u evropskoj zajedničkoj nabavci kamionskih haubica Caesar od 155 mm, proizvođača KNDS-a, i sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa Mistral.

Mistral proizvodi MBDA, obrambena grupa sa sedištem u Francuskoj u vlasništvu Airbusa, BAE Systemsa i Leonarda. Haubice Caesar, poznate po svojoj mobilnosti i sposobnosti da ispaljuju eksplozivne granate na utvrđenu metu s velike udaljenosti, proizvodi KNDS, evropska odbrambena fabrika.

Ljubljana ima za cilj da osigura sredstva od Evropske unije za finansiranje "izgradnje zajedničkih vojnih kapaciteta" zajedno s drugim državama članicama, kaže se u saopštenju. Ova je inicijativa deo šire strategije za Sloveniju za održavanje i jačanje obrambene saradnje sa svojim savezničkim državama, piše hrvatski "Jutarnji List".

Od 32 članice NATO-a, Slovenija ima jedan od najnižih postotaka potrošnje s 1,35 posto, nakon Turske (1,31 posto), Španije (1,26 posto), Belgije (1,13 posto) i Luksemburga (0,72 posto).

Slovenački premijer Robert Golob dao je još jednu važnu izjavu, najavivši da njegova vlada planira da kupi nova vozila Patria AMV XP s pogonom na osam točkova za oružane snage. To bi moglo biti realizovano do kraja godine.

Profimedia  Slovenski premijer Robert Golob

24ur je izvestio da Ljubljana namerava nabavku 106 vozila za oko 695 miliiona evra.

Slovenija pritom nije jedina država koja je krenula u velike nabavke oružja. Italija će na razne oružane sisteme u narednih 15-ak godina potrošiti najmanje 27,5 milijardi evra. Konkretno, kupiće 24 nova borbena aviona Eurofighter (7,5 milijardi evra težak posao), a s nemačkim Rheinmetallom dogovaraju pokretanje proizvodnje i kupovinu novih tenkova Panther i oklopnih borbenih vozila Lynx. Ukupno se radi o najmanje 250 tenkova i 350 oklopnjaka, a sve zajedno koštaće više od 20 milijardi evra.

BONUS VIDEO: Ambasador Slovenije za EUpravo zato

This browser does not support the video element.

Ambasador Slovenije za EUpravo zato  EUpravo zato

(Mondo/M. Š.)