Temperatura mora pala za 11 stepeni: Srbi se smrzli na plažama zbog neobične pojave

More u Crnoj Gori je naglo zahladnelo na šta su se požalili brojni turisti.

youtube/arwin tours/screenshot

Turisti iz Srbije koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori iznenadili su se u subotu kada su ušli u vodu zbog naglog pada temperature. Prema rečima srpskih turista, voda je bila topla prethodnih dana a juče je naglo opala temperatura za 11 stepeni.

Prema zvaničnim podacima, najniža temperatura mora danas je u Kamenovu gde je izmereno samo 21,7 stepeni, dok je najtoplija u Herceg Novom sa 25,1 stepenom. Mnogi su se neprijatno iznenadili prilikom ulaska u vodu.

"Iznenadili smo se kad smo ušli u vodu. Letujemo na Adi Bojani, a voda je bila prilično hladna, nismo to očekivali. Bilo je sigurno samo 20 stepeni", rekli su srpski turisti.

Meteorolog Ivan Ristić navodi da je najhladnije more trenutno u Dubrovniku sa samo 19 stepeni. Prema njegovim relima, razlog tome je bura koja je duvala prethodnih dana.

"Naglo je pala temperatura. U Dubrovniku je samo 19 stepeni, što je ogromna razlika s obzirom na to da je dan ranije bila 30 stepeni! Razlog za to je bura. Normalno je da površinski sloj vode bude topliji, a što ste u većoj dubini voda je hladnija.

Ipak, kada duva bura, ona obrne temperaturu slojeva, te se tako na površini nađe hladnija voda od one u dubini. Bura nema uticaj na temperaturu vazduha, te su se tako zadržale prave letnje temperature. Bura stvara fenski efekat, te van vode nema osećaja da je zahladnelo. Potrebno je neko vreme da se temperature mora vrate na prvobitno stanje", objasnio je Ristić.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Crna Gora  TikTok/montenegrinbeauty

(Blic/MONDO/A.B.)