Sezona u Makarskoj odlična, ali nema prometa: Ugostitelji ipak zadovoljno trljaju ruke, evo kako je to moguće

Sezona u Makarskoj je slabija nego prethodnih dana, potrošnja i tražnja su nešto niže, ali predstavnici svih ugostitelja kažu da je sezona odlična, iako je promet manji.

Facebook/Neverin/Screenshot

Početkom avgusta u Makarskoj nema gužve, ali ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, jer posla ima već od aprila, pa sezona traje dugo, iako možda nije na vrhunskom nivou.

Vlasnik stana Ivan Božek tvrdi da mu je sezona bolja nego prošle godine. "Ali sezona je inače jača sa činjenicom da je verovatno slabija potrošnja van ukrcaja“, dodaje on.

Zadovoljni su i gosti. Len Štulić sa Novog Zelanda priznao nam je da mu se ovde sviđa i da je sve za pet. "Ne može bolje, moram da se selim. Umoran sam od rada, ne volim više da radim", ističe on.

Gradonačelnik Makarske Zoran Paunović kaže da je njihova predsezona bila rekordna. "Sedmi mesec u odnosu na prošlu godinu. Nekakav mali porast broja dolazaka i noćenja ispod jedan odsto", dodaje on.

Ipak, na mnogim destinacijama postoji besplatan parking i besplatni kreveti. Nude se popusti, pa čak i besplatne večere. Ipak, predstavnici svih ugostitelja kažu da je sezona odlična, iako je promet manji. Evo kako je to moguće.

"Sezona je odlična. Ima ribe za sve, domaćeg paradajza. Nema gužve. Mediteran kakav je bio. To je moje lično mišljenje, a mišljenje mojih kolega je da se u julu oseća pad. U gradovima, od 10 do 20 odsto Ostrvljani kažu da je i do 50 odsto, a neki tvrde da je čak i jun bio u padu“, objašnjava Jelena Tabak, predsednica Udruženja ugostiteljstva HGK.

Ali kako bi bilo kod nas da niko nije protiv toga.

"Ove sezone je totalni haos. Nemamo ni posla ni turista. Niko ne dolazi na pijacu. Malo je ljudi. Evo, vidite", rekao je jedan prodavac na lokalnoj pijaci. Loši uslovi, loša prodaja i to je to“, složio se drugi.

Predsednik Udruženja turističkih agencija HGK Boris Žgomba ističe da ima 43.000 kreveta više nego prošle godine, što automatski znači da je popunjenost lošija nego prošle godine. "Činjenica da postoji oscilacija cena, činjenica je da je potrošnja i tražnja nešto niža i to je, rekao bih, bilo očekivano“, kaže Žgomba, prenosi net.hr.

Pa čak i poželjna. Duža sezona, manje špica, a više novca u državnoj kasi. Zvanični podaci za jul biće objavljeni u utorak.

(Mondo, I.L.)