Turisti zgroženi morem u Hrvatskoj! Zbog jednog fenomena se ljudi vraćaju kući: "Sluzavo je i prljavo"

Turisti su zgroženi morem u Hrvatskoj, a nije u pitanju zagađenje vode, već samo jedan prirodni fenomen.

YouTube/screenshot/Tomasz Polaszek

Turisti koji ove godine letuju u Istri u Hrvatskoj dočekalo je pravo iznenađenje u moru koje do sada mnogi od njih nisu videli.

U poslednjih nekoliko dana, plaže u Istri ponovo su prekrivene slojem sluzi i morske prljavštine. Reč je o cvetanju mora, koje je izraženo još od juna. Ovaj fenomen je stigao do Pule, iako se tokom većine leta zadržavao severnije od Rovinja. Sada se širi do severnog Jadrana, otprilike do linije Rimini-Pula, a deo cvetanja mora može se videti i u Kvarneru.

"U poslednja dva dana, cvetanje mora se prostire duž naše i italijanske obale. Ovaj put je stiglo sve do Pule. Pre dve nedelje, na otvorenom moru su viđeni 'oblaci' koji su sada isplivali na površinu i došli do obale. Ne znamo koliko će se dugo zadržati jer je pred nama period stabilnog vremena i nema vetrova. Ova pojava je konstantna u poslednja dva meseca. Javili su nam se i ribari koji trenutno ne mogu da love jer im ovo znatno otežava rad sa mrežama", izjavila je Daniela Marić Pfannkuchen iz rovinjskog Centra za istraživanje mora.

Ona ističe da svi koji dobro poznaju more znaju o čemu je reč i da se ne radi o nikakvom ispuštanju ili vrsti zagađenja. Pojava se tako dugo zadržava u ovom području jer nema jačih struja i cirkulacije mora koje bi nakupine "pomakle" sa ovog dela Jadrana.

Poslednji put pojava zabeležena pre 20 godina

Marić Pfannkuchen je pre mesec dana objasnila da je cvetanje mora u ovim krajevima normalna prirodna pojava koja se retko javlja ovakvim intenzitetom. Poslednji put je ovakav fenomen sa formiranjem sluzavih nakupina zabeležen pre dvadesetak godina. Od tada, fenomen nije bio ovako intenzivan, objašnjava stručnjakinja.

Da podsetimo, rovinjski stručnjaci smatraju da razvoju ovog fenomena doprinosi pojačani uticaj reke Po, što je Centar za istraživanje mora zabeležio merenjima na okeanografskim plutačama ispred Rovinja, gde je ovog proleća izmeren rekordno nizak salinitet. Satelitskim istraživanjima beleže se i rasprostranjenost i kretanje fenomena na nivou celog severnog Jadrana.

Vetrovi i površinske struje tokom dana najčešće nose nakupine prema obali, gde se gomilaju, uglavnom u zatvorenim uvalama, lukama i na plažama. Osim neprijatnog osećaja na koži, može se osetiti i neugodan miris kada se sluz počne razgrađivati.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

AKO KREĆETE IDUĆEG VIKENDA NA MORE, RAZMISLITE DVAPUT! Iz AMSS poručuju: Na prelazima nekoliko sati čekanja, I TO NIJE SVE  Kurir televizija

 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)