Gorštaci Milun i Mara žive daleko od grada: Nemaju TV, a sa planine silaze samo tokom najsurovijeg dela zime

Ovom neobičnom paru sa katuna Ravno ništa nije teško.

Youtube/ RTCG - Zvanični kanal

Katun Ravno nalazi se na nadmorskoj visini od 1.500 metara. Pripada opštini Plužine i smešten je na samoj granici sa Hercegovinom, odnosno opštinom Gacko. Tamo već godinama, potpuno sami i daleko od gradske buke, žive Mara i Milun Aprcović.

Sa planine spuštaju se u selo tek tokom najsurovijeg dela zime, kada se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije. Samostalni život na 1.500 metara nadmorske visine ni malo im ne smeta, kaže Mara (25), koja se udala pre osam godina. Gorštak Milun za Maru ima samo reči hvale, kaže da ne odbija da radi ni po kući, ni oko stoke.

"Ja više muzem, a svekrva radi oko mrsa. Udala sam se preko oko sedam i po godina, a sada imam 25. Život vas nauči da morate da odrastete. Svekrva mi je bila podrška, a i dan-danas je", ispričala je Mara prošle godine.

Youtube/ RTCG - Zvanični kanal 

Kako je tada rekla, na Katun Ravnom im je mnogo lepše nego u selu, iako su potpuno izolovani.

"Uveče nam najviše dolaze u goste, a ovce moramo čuvati i preko noći i preko dana. Vazda smo na oprezu. Nije strašno, do sada nije bilo nikakvih opasnosti", govorila je Mara, kojoj jedino pada teško posao kada je dosta umorna. 

Za ovaj neobični mladi par, odmor od poslova nalaze u zajedničkom slušanju radija. Televizor nemaju, a i kada bi hteli da ga kupe, nemaju gde da ga prikuljuče. Za grad nema potrebe da idu, sa planine se tamo spuštaju samo posebnim danima. Kada je svetac i kada imaju manje posla. Nekada ponešto kupe, malo se druže i popiju kafu.

Milun i Mara  Youtube/ RTCG - Zvanični kanal

Iako njihovi vršnjaci danas ne mogu da žive bez društvenih mreža, kod Miluna i Mare to nije slučaj. Oni tek ponekad prelistaju Fejsbuk, kako bi se zabavili. Oboje jako vole selo, iako naglašavaju da takav život ima više mana nego prednosti. Njih dvoje su redak mlad bračni par koji živi na selu i od sela.

Njen muž Milun kaže da njihov život ima više mana nego prednosti, ali je za stoku tako bolje. Izuzetno je hladno i pustinja je, veli Milun koji živi od prodaje stoke. Dodaje i da više voli katun od sela, a planine i stoku više od mora i primorja.

"Uveče sednemo muž i ja, imam taj Fejsbuk, pa se malo zabavimo time, rekla je ranije Mara koja zimi ujutru ustaje oko pola 7, založi, skuva kafu, a onda ode da položi kravama. Ranije je muzla 130 ovaca i za to joj je u početku trebalo skoro dva sata, ali kad je savladala ne treba joj više od sata", kaže on.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

GORŠTAK DANE SA GOLIJE ODUŠEVIO PUBLIKU! Novinarka Kurir televizije dobila još dve nagrade na Zlatnoj bukliji  Kurir televizija

(RTCG - Zvanični kanal/Mondo/U. M.)

RTCG - Zvanični kanal