Razorni ciklon stiže pored Srbije! Izdato upozorenje, nivo Dunava preti regionu

Hrvatskoj se približava ciklon "Boris" koji je prouzrokovao velike poplave.

MICHAL MEISSNER/PAP

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda u kontaktu je sa mađarskim kolegama. Rekao je da Mađarska očekuje vodostaj koji će biti u top 5 ikada izmerenih, a taj talas preliće se i u Hrvatsku, piše "Jutarnji list".

"Na Dravi i Muri ne očekujemo možda ni redovne mere odbrane od poplava jer su dotoci manji od prognoziranih, na primer, dvostruko manji nego što su bili u avgustu prošle godine, što je dobro jer se neće poklopiti s velikim talasom Dunava. Kolege iz Mađarske prognoziraju vrlo visoki Dunav u Budimpešti, na nivou višem od 800 cm, a takvih nivoa je u istoriji bilo samo pet. Vrh vodnog talasa očekuje se tamo krajem nedelje, sa petka na subotu", rekao je Novosel.

Vodna masa će potom putovati Mađarskom oko 220 kilometara, odnosno oko tri dana. Nakon toga dolazi do Hrvatske gde ulazi u Batini, pa se može očekivati početkom sledeće nedelje.

"Možemo očekivati vrlo visok nivo, znači preko 700 centimetara. Takođe, možemo reći da ćemo i mi zabeležiti visinu vodostaja u top pet ikada izmerenih u Batini. Od 2006. i 2013. godine, kada smo imali velike vodne talase, nasipe smo dodatno ojačali, ali treba pratiti situaciju. Već smo sigurni da će naselje Zeleni Otok kod Batine biti pod vodom; bilo je to i u junu ove godine kada je tamo izmeren nivo od 642 cm, pa sada meštani mogu očekivati da će vodostaj biti pola metra do metar viši", dodaje Novosel.

Dunavski talas mogao bi da putuje kroz Hrvatsku tri dana. Imaće još jedan efekat - usporiće reku Dravu.

Očekuju se nove padavine na dunavskom slivu, u Češkoj i Mađarskoj, a u Austriji će početi topljenje snega.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

JOŠ MALO I KREĆE STRAHOVITA GRMLJAVINA! Meteorolog otkriva koliko će trajati OLUJNO NEVREME i da li će i avgusti biti PAKLEN  kurir televizija

(MONDO/Aleksandar Blagić)