U ovom hotelu je Tito imao apartman, sad ga niko neće ni po sniženoj ceni: Prodaje se najveći ponos Jugoslavije

Prodaje se hotel Internacional u kome je odsedao i Tito.

shutterstock/honidex

Hotel Internacional otvoren je 1978. godine u Zenici kako bi ugostio visoke delegacije koje su dolazile u Jugoslaviju. Danas se prodaje po sniženoj ceni.

Ponovo je oglašena prodaja hotela Internacional u Zenici po sniženoj ceni, preneli su regionalni mediji. Stečajni upravitelj Jasmin Hadžirašidović oglasio je prodaju hotela s pripadajućim zemljištem po početnoj ceni od 6.976.800,00 KM, odnosno 3,567.644,75 evra, piše poslovni.hr.

Ponude ispod početne cene neće se razmatrati, a ako se javi više kupaca, održaće se aukcija, pa će početna cena biti ona najviša ponuđena. Ponuđači moraju da uplate depozit od 50.000 KM najkasnije do 1. oktobra 2024. godine, a prijave se primaju do 14.00 sati istog dana.

Inače, prethodna tri pokušaja prodaje hotela nisu bila uspešna. Hotel je na prve dve aukcije prodavan po ceni od 9,180.000 KM, a potom je u aprilu ove godine snižen na 7,344.000 KM. Međutim, kupca nije bilo.

Hotel Internacional otvoren je 1978. godine kako bi ugostio visoke državne i gospodarske delegacije koje su dolazile u Jugoslaviju radi sklapanja ugovora sa Željezarom, podseća Večernji list. Mogao je da primi do 120 gostiju, među kojima je bilo mnogo poznatih i moćnih ljudi.

U ovom hotelu odsedao je i Josip Broz Tito, koji je imao i dvoetažni apartman. Prilikom otvaranja hotel je bio luksuzno opremljen. Bio je potpuno klimatizovan, imao je saunu, dobre restorane, a bio je ukrašen brojnim umetničkim delima. Prvi put na prodaji je završio 2018. godine.

"Brutalističko remek-delo u Zenici. Ovaj hotel je napušten, a nekad luksuzno zdanje i dalje je u originalnom stanju, s netaknutim enterijerom. Tito je ovde imao svoju spavaću sobu. Dizajnirao ga je briljantan arhitekta Slobodan Jovandić 1978. godine, koji je dve godine ranije projektovao i čuvenu zgradu Lamela, takođe u Zenici. Unutrašnjost je fantastična“, napisao je nedavno fotograf Robert T. Hartoft koji je posjetio Hotel Internacional te na svom Instagram profilu otkrio u kakvom je stanju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Hotel Jugoslavija rušenje  MONDO

 (Vecernji list/MONDO/J.D.)