Propast privatnog smeštaja u Hrvatskoj! Ministar uživo otkrio - skoro pola apartmana bilo prazno u jeku sezone!

U Hrvatskoj je tokom jula i avgusta 40 odsto kapaciteta privatnog smeštaja bilo prazno.

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Hrvatski ministar turizma i sporta Tonči Glavina bio je gost u Dnevniku HTV-a gde je komentirao podatke nakon turističke sezone. On je upozorio kako se Hrvatska trenutno suočava sa hiperinflacijom ponude u odnosu na potražnju, a to potkrepio podatkom da je u julu i avgustu oko 40 odsto kapaciteta u privatnom smeštaju bilo - prazno.

"Dovodimo se do situacije da nam svake godine pada popunjenost i imamo sve veće nezadovoljstvo pružalaca usluga. Bilo je potrebno napraviti određene izmene kako bismo zaštitili sve ove ljude koji se danas bave turizmom, da se i dalje mogu baviti tim poslom i da mogu zadržati konkurentnost", objasnio je pa naveo dve stvari koje su ključne za obračun poreza.

"Broj dana - popunjenost u jednoj godini i prihod po krevetu. Imamo egzaktnu i idealnu analitiku kakvu praktično nema niko u Evropi. Prvi deo koji je vezan za popunjenost, vezan je za sistem eVisitor koji je jasan i precizan, a drugi deo su prihodi po krevetu, koje prijavljuju sami iznajmljivači", rekao je on.

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

"Do sada je porezno opterećenje bilo izrazito malo, nepravedno i podoporezovano, nekih jedan do dva odsto. Sad će biti pet odsto. Ovaj model koji smo napravili je apsolutno pravedan za onoga koji ima deset kreveta i za onoga koji ima pet kreveta. Zato što je osnovni parametar prihod po krevetu, a ne nešto drugo" dodao je.

Cilj je da Hrvatska ostane konkurentna, dodao je Glavina, naglašavajući kako se Hrvatska ne sme dovesti u situaciju da je odnos cene i kvaliteta u disbalansu.

BONUS VIDEO: Anketa - letovanje u Srbiji!

This browser does not support the video element.

Anketa - Letovanje u Srbiji  MONDO

(MONDO/Večernji list)