Crveni alarmi zbog nevremena u regionu, ima mrtvih! Poplave odnele prve živote u BiH

Nevreme je zahvatilo ceo region.

Facebook/Zenicablog

Od jutros i u Srbiji kiša ne prestaje da pljušti, međutim čini se da je najdramatičnija situacija u opštini Jablanica u BiH, gde je GSS pozvala građane da se jave za pomoć njima i vatrogascima zbog poplava koje su noćas izazvale obilne padavine.

U Jablanici je alarmantno stanje, a prema prvim nezvaničnim informacijama postoji bojazan da je najmanje pet osoba smrtno stradalo u poplavama i odronima. Kako navodi Klix.ba, zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povređenih i nestalih osoba.

Iza stanovnika Lepeničke doline u Bosni i Hercegovini je neprospavana noć. Lepenica, Fojnica, Kreševka, ali i brojne rečice koji protiču ovom dolinom zbog obilnih kiša koje su noćas zahvatile ovo područje izlile su se iz korita i doslovno potopile mnoga naselja i blokirale puteve.

Predstavnici lokalne vlasti apeluju na stanovnike da ne napuštaju svoje domove kako ne bi ugrozili svoje živote.

"Ovakvu poplavu ne pamtimo, a imali smo ih poprilično. Ovog puta imamo poplavu biblijskih razmera", rekao je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, koji je noć proveo na terenu sa Civilnom zaštitom.

Iz Vatrogasne stanice Jablanica kažu da je opština u potpunosti blokirana. Da nesreća bude još veća, u toku noći ovu opštinu pogodio je i zemljotres jačine 3,1 stepen po Rihteru.

U Crnoj Gori na snazi crveni meteoalarm

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore izdao je za danas crveni meteoalarm zbog najavljenog jakog vetra i obilne kiše. Danas se u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom delu i na primorju, očekuju udari vetra od preko 90 kilometara na sat.

U tim oblastima očekuje se i jaka kiša, od deset do 20 milimetara padavina za tri sata.

"Moguće su vremenske nepogode i grad", upozorili su iz ZHMS, dodajući da se u istočnim i severoistočnim predelima Crne Gore ujutru, a moguće i popodne, očekuje često umerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ranije su saopštili da će područje Crne Gore biti pod uticajem ciklonske aktivnosti i da su intenzivne padavine naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dela dana.

Oni su upozorili da su, zbog obilnih padavina, moguće lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predele.

Potopljen centar Budve

Obilna kiša jutros je novi bulevar u centru Budve pretvorila u reku.

Kaldrmom je lila bujica vode, a poplavljena je i garaža stambenog kompleksa, pa su brojna vozila ostala zarobljena u vodi.

U Hrvatskoj se uvode vanredne mere od poplava

Zbog kiše koja i dalje pada u Hrvatskoj može se očekivati dalji porast vodostaja Kupe i uvođenje vanrednih mera od poplava kod Karlovca zbog Kupe, kao i na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministarka Marija Vučković.

"Što se tiče Save u toku je upuštanje u našu prirodnu retenciju Lonjsko polje kako bi se smanjile velike vode", rekla je za Dnevnik HRT-a ministarka zaštite životne sredine.

Naglasila je da se vanredne mere uvode, pripremne radnje su obavljene i sistem je spreman za obranu.

Upozorila je da postoji rizik kod dela prigradskih naselja grada Karlovca i plavljenja dela Hrvatske Kostajnice.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je za Dnevnik Nove TV da će stalne padavine dovesti do sekundarnog vodenog talasa reka Kupe i Save.

U Srbiji pljušti od ranog jutra

Od ranog jutra u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije pljušti kiša. Danas se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde i sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i temperaturama od 12 do 27 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

"U toku jutra oblačno, u većem delu severne i zapadne Srbije s kišom i lokalnim plјuskovima uz mogućnost grmlјavine, dok će u jugozapadnim i centralnim krajevima padavine biti lokalna pojava, a na jugu i istoku Srbije zadržaće se uglavnom suvo", najavljuju iz RHMZ.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Da li haotične poplave prete i Srbiji? Ciklon Boris pokorio Evropu, stučnjak tvrdi: Ovo se do sada viđalo samo u filmovima, a biće samo gore!  Kurir televizija

 (Večernji list/Blic/MONDO/J.D.)