"Nije sramota, to je sada tužna neophodnost": Robert skuplja flaše da bi preživeo, a velika je konkurencija

Da bi zaradio 3,5 evra dnevno za ručak, Robert Mihaljević mora da sakupi 50 flaša i pređe i do 10 kilometara.

Ground Picture/Shutterstock

Nakon 18 godina stižu veće povratne naknade za plastičnu ambalažu - za tri centa. Ekološka udruženja traže da bude veća jer Hrvatska ne sledi primer evropskih zemalja gde se naknade penju i do 40 centi. Da bi zaradio 3,5 evra dnevno za ručak, Robert Mihaljević mora da sakupi 50 flaša i pređe i do 10 kilometara. Uz socijalnu pomoć od 150 evra, 57-godišnji Robert ne može da preživi ni nedelju dana, piše RTL.

"Nije sramota, to je sad nužnost. Istina, tužna, nužnost. Mnogo hodam, moram da pređem nekoliko kilometara da bih našao nešto za par evra dnevno. Ne može se više jer je velika konkurencija, puno nas je. Negde oko 15 centi po flaši bi bilo u redu, da se pomogne ljudima. Da, može se skupiti 30-40 komada dnevno za hranu, može se, ako se malo potrudi", rekao je Robert Mihaljević iz Zagreba.

Hrvatska na začelju

U sistemu sakupljanja boca nalazi se 13 evropskih zemalja. Ali sa novim povećanjem, Hrvatska će i dalje biti na dnu po svakoj vraćenoj boci. U baltičkim zemljama dobijate 10 centi, na Islandu 12, u Slovačkoj 15. Nemačka vraća 25 centi za svaku flašu, a Finska 40. Ekološka udruženja traže povećanje od najmanje 15 do 50 centi kako bi se do 2030. godine ostvario cilj od 90 odsto odvojeno prikupljene ambalaže za piće.

"Trenutno smo ispod 80 odsto i ako nešto ne promenimo, nikada nećemo dostići 90 odsto, a toliko nam je potrebno, tako da smatramo da sada kada se propis već menja, treba ga prilagoditi stvarnoj socioekonomskoj situacij u Hrvatskoj, koja je slična Slovačkoj, koja ima 15 centi", tvrdi Ana-Marija Mileusnić, voditeljka kampanje protiv zagađenja plastikom iz Zelene akcije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Izlazak azil za beskućnike  MONDO/Stefan Stojanović

(RTL/Mondo/U. M.)