• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše posla za tekstilce

Posle završenog šestog kruga dodele podsticajnih sredstava investitorima koji otvaraju nova radna mesta, posao će dobiti tačno 13.667 radnika.

Posle završenog šestog kruga dodele podsticajnih sredstava investitorima koji otvaraju nova radna mesta, posao će dobiti tačno 13.667 radnika.

Kompanije, čiji su projekti dobili zeleno svetlo u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), investiraće gotovo 430 miliona evra, a, kao podsticaj za otvaranje novih radnih mesta, iz Nacionalnog investicionog plana dobiće finansijska sredstva u vrednosti 29,4 miliona evra.

Ovako bi se, u najkraćem, mogli sumirati rezultati dodele sredstava onim investitorima koji su spremni da ulažu u izgradnju pogona i otvaranje novih radnih mesta, prenosi "Danas".

Podsticajna sredstva dodeljuju se izvozno orijentisanoj kompaniji čiji investicioni projekat dobije "zeleno svetlo", odnosno bude prihvaćen.

Novac se isplaćuje u četiri jednake tranše, po 25 odsto. Preciznije, prvu tranšu stimulativnih sredstava kompanije dobijaju kada podnesu bankarske garancije, a drugu - po dobijanju građevinske dozvole.

Na treću tranšu mogu da računaju kada dobiju upotrebnu dozvolu, dok im se poslednja četvrtina odobrenih sredstava isplaćuje kada zaposle sve radnike koji, prema ponuđenom investicionom projektu, treba da dobiju posao.

O ulaganju odobrenih investicionih sredstava odlučuje investitor, odnosno kompanija sa kojom je potpisan ugovor - objašnjava Aleksandar Miloradović zadužen za kontakte sa javnošću, odgovarajući na naše pitanje da li SIEPA kontroliše kuda idu odobrena sredstva, odnosno da li se koriste prema nameni.

Od ukupno 65 prihvaćenih projekata u svih šest etapa, najviše ih je u tekstilnoj industriji (16) i prehrambenoj (11). U drvnoj i elektroindustriji prihvaćeno je po šest projekata, a u poljoprivredi - četiri.

Slede mašinska, hemijska, građevinska i industrija obuće i plastike sa po tri projekta, za komponente za autoindustriju odobrena su dva projekta, a isto toliko i u oblasti istraživanja i razvoja. Proizvodnja papira, reciklaža i energetika izborile su se za stimulativna sredstva sa po jednim projektom.

U ukupnom zbiru investicija teškom bezmalo 430 miliona evra, "prednjače" kompanije iz tekstilne industrije čija će ulaganja premašiti 130 miliona evra. U pogone prehrambene industrije proizvođači će uložiti 87 miliona evra, dok će investicije u drvnoj industriji dostići 70 miliona evra.

Najmanja investicija, među projektima koji imaju podršku NIP, odnosi se na istraživanja i razvoj - samo milion evra.

I kada je reč o otvaranju novih radnih mesta, na prvom mestu su - tekstilci, u čijim halama će posao dobiti dobiti 7.692 radnika, odnosno više od polovine ukupnog broja radnih mesta koja će biti otvorena kroz podsticaj investitorima.

Prehrambena industrija zaposliće 921 radnika, dok će u pogonima za izradu komponenata za automobile posao naći još 809 ljudi. U Agenciji za strana ulaganja potvrdili su da, ukupan iznos odobrenih stimulativnih sredstava iznosi dostiže 30 miliona evra, od čega je tekstilcima dodeljeno 16 miliona evra, elektronskoj industriji pripalo je 2,1 milion evra, prehrambenoj industriji pripalo je dva miliona evra i proizvođačima komponenata za automobile sleduje 1,8 miliona evra, a mašinskoj industriji 1,3 miliona evra.

Zanimljivo je da će u projektima iz oblasti energetike posao naći 55 ljudi, a za otvaranje tolikog broja radnih mesta odobreno je 110.000 evra podsticajnih sredstava, dok će investitor uložiti dva miliona evra.

Od investitora u sektoru reciklaže, gde će biti otvoreno 70 novih radnih mesta, očekuje se da ulože osam miliona evra, a finansijska podrška NIP "teška" je 175.000 evra. U proizvodnju papira biće uloženo 23,6 miliona evra, dok "stimulacija" od strane države iznosi 366.000 evra za 183 novozaposlena radnika.

Kada je reč o raspodeli odobrenih projekata po opštinama, Inđija je ubedljivo prva sa osam odobrenih projekata, slede Vranje, Leskovac i Subotica sa po tri projekta.

U Bačkoj Palanci, Bečeju, Valjevu, Vlasotincu, Zemunu, Zrenjaninu, Loznici, Novoj Crnji, Novom Pazaru, Sremskoj Mitrovici - realizuje se po dva projekta uz podršku SIEPA, a u 29 opština - po jedan.

Na teritoriji Beograda po jedan projekat biće realizovan u opštinama Palilula i Grocka, a slična je situacija i u Somboru, Nišu, Kruševcu, Pančevu, gde će, takođe, biti realizovan po jedan projekat.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image