• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STOP KOSOVU: PKK nije primljena u UN poslodavaca

Izvor Tanjug

Upravni odbor IOE (International employer organisation) je na zasedanju pred Skupštinu kojom započinje 106. konferencija Međunarodne organizacije rada (MOR), odbacio zahtev iz Prištine.

Privredna komora Kosova (PKK) ne može da bude primljena u članstvo Svetske poslodavačke organizacije koja radi pri Ujedinjenim nacijama, saopštila je danas Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Tehnički gledano, kaže se u saopštenju, zahtev nije zvanično stigao ni do Upravnog odbora već i ranije uklonjen sa dnevnog reda. Zahtev sa Kosova nije ni stigao na razmatranje prevashodno zbog pravne, etičke i argumentacije međunarodnih standarda koje je pružila Unija poslodavaca Srbije.

Još od novembra 2016. godine, stoji u saopštenju, Unija poslodavaca Srbije je trpela velike pritiske iz Ženeve, kako bi dala pristanak da PKK postane punopravni član IOE, odnosno da se bar krene u minimum razgovora po tom pitanju.

U saopštenju se navodi da je "tvrd stav pravnog tima UPS i višemesečna borba argumentima, konačno je dobila epilog u korist UPS, ali i čitave države Srbije".

Važnije od UNESCO

"Ma koliko paradoksalno zvučalo, pristup Kosova Međunarodnoj organizaciji rada kao fundamentalnoj organizaciji UN, bi bio daleko veći incident od ulaska u UNESCO", ocenio je Savković. Ova naizgled mala pobeda je važna i zbog toga što je pristup PKK Međunarodnoj organizaciji rada obustavljen do daljeg, a ne samo do naredne Skupštine, navedeno je u saopštenju UPS.

UPS ističe da je MOR jedna od najstarijih, samim tim i fundamentalnih organizacija na kojim se temelji čitav sistem Ujedinjenih nacija i navodi da je glavni zastupnik kosovskih interesa bila Linda Kromjung, generalni sekretar Svetske poslodavačke organizacije.

"Jedan od glavnih argumenta na koji smo se oslanjali je i taj da u Svetskoj sindikalnoj organizaciji pri UN, ITUC, nema sindikalaca sa Kosova, i po toj logici, poslodavci sa Kosova nemaju sa kime da pregovaraju na svetskom nivou", rekao je Boško Savković, generalni sekretar UPS koji se nalazi u Ženevi.

Nažalost, naveo je Savković, naši sindikalni socijalni partneri, SSSS i UGS Nezavisnost, nisu našli za shodno da ni nas, a prema mojim saznanjima ni Vladu, obaveste o tome da se u ITUC najmanje pet godina, kao punopravni član, nalazi BSPK (Bashkimi i Sindikatave te Pavarura te Kosoves) sindikat sa Kosova.

U svemu tome, naveo je on, dugujemo veliku zahvalnost Hrvatskoj udruzi poslodavaca koja je od samog starta branila naš stav ne samo verbalno već i u Upravnom odboru IOE.

Unija je zato morala, kaže se u saopštenju, da koristi druge pravne argumente, prevashodno te da Komora Kosova nije nezavisna organizacija koja je nastala sama od sebe.

Privredna komora Kosova, što se nesumnjivo vidi iz njihovog izveštaja o radu za prethodnu godinu, član je Euročembera kao i Svetske komorske organizacije i postavlja se pitanje da li bi njih primili tamo da su ih prepoznali kao poslodavačku organizaciju?, naveo je UPS.

Po strukturi članstva koje smo primili mejlom vidi se da je njihovo članstvo organizovano i podeljeno upravo na način kako se funkcioniše u komorskom sistemu - po granama i teritorijalno. Nigde nema pojedinačnih članova, precizira se u saopštenju.

Prema saznanjima UPS, po Statutu IOE, samo jedna organizacija iz jedne zemlje može biti članica ove organizacije, a status Kosova ovog časa po svim međunarodnim standardima i dalje nije rešen i Kosovo je u formalno pravnom smislu i dalje teritorijalni deo Srbije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ssmc

Dakle hrvatima da zahvalimo. Lol koliko smo patetični

special image