• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez oporavka: Manje struje napravljeno i u aprilu

Izvor Tanjug

Pad u proizvodnji energije u Srbiji nastavljen je i u aprilu i na međugodišnjem nivou je iznosio 12 odsto, ukazali su danas saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu. Još ima nade da se ostvari planiran rast BDP, ali...

"Pad proizvodnje struje je značajno uticao i na pad ukupne industrijske proizvodnje u aprilu, ali je smanjena i proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, međugodišnje za 3,4 odsto", rekao je Ivan Nikolić na predstavljanju novog broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi" koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Hestil izvukao stvar

Nikolić je ocenio da ohrabruje proizvodnja osnovnih metala čiji rast je u aprilu bio 34 odsto, a međugodišnije 31 odsto, čemu je najviše doprinela proizvodnja u smederevskoj železari koja je od sredine prošle godine u vlasništvu kineskog Hestila.

Po tumačenju Nikolića, pad ukupne industrijske proizvodnje u aprilu je posledica manjeg broja radnih rada, zbog Uskrsa, odnosno radilo se manje dva dana.

On je naveo da je prerađivačka industrija u prva četiri meseca ove godine imala rast od 5,4 odsto, a da je u aprilu izostao rast i da je obim proizvodnje bio kao i pre godinu dana.

Na pitanje da li će biti ostvaren planirani ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto i pored toga što je u prvom kvartalu rast bio samo 1,2 odsto, Nikolić je rekao da je to moguće uz veće investicije i porast unutrašnje tražnje.

"Potrebna je aktivnija uloga države u investiranju i realizaciji velikih projekata", kazao je Nikolić i dodao da u budžetu postoji prostor za povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bs kv

Krajnje je vreme za ozbiljne rezove u EPS-u. Dosta je kozmetike, veliki broj mora napolje, 80% cata. Sede jedni drugima na glavi a majstori im nedostaju

special image