• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpskim malinarima niko ne veruje

Izvor MONDO/Beta

Jedino srpska malina u inostranstvu ima "poseban" tretman, pa je država rešila da se umeša na domaće tržište kako bi probala da reguliše stvar. Na kome će se "slomiti kola"?

Srbija ima ozbiljan problem sa izvozom svojih malina ali ne zbog neloojalne konkruencije i "tvrdo" tržišta već – kvaliteta.

Hladnjačar i direktor kompanije Master Frigo Fruits, Radoje Cvetić, kaže da zbog neujednačenog kvaliteta maline koja iz Srbije odlazi u svet, srpski izvoznici imaju "poseban tretman".

"Imamo kontrole svakog desetog kamiona iz Srbije što druge zemlje nemaju. Moramo pratiti zbivanja na svetskom tržištu i tome se prilagođavati, radimo na razvoju i kvalitetu maline da bi sačuvali srpski brend maline po kome smo poznati u svetu", upozorava Cvetić.

Pune hladnjače maline iz 2015.

Direktor Master Frigo Fruits Cvetić rekao je da je veliki problem što je na lageru ostalo puno maline iz 2015. i 2016. godine. "Sada su otkupljivači, hladnjačari obazrivi jer im je ostalo puno maline, a cena je na svetskom tržištu pala. Situacija je ozbiljna što se tiče cena, jer postoje zalihe malina u Srbiji, Bosni, Poljskoj", rekao je Cvetić.

Država je zbog toga rešila da dodatno reguliše sistem, ali izgleda da će se kola slomiti na – hladnjačarima.

"Vlada će preuzeti sve da ne dođe do monopolskog ponašanja na tržištu naročito kada su u pitanju hladnjačari", rekao je danas Predrag Lučić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

On je nakon održanog sastanka radne grupe na kome su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, malinari i hladnjačari rekao da će država regulisati tržište "onako kako ekonomski uslovi zahtevaju".

"Zajednička koordinacija ministarstva poljoprivrede sa inspekcijskim organima, ministarstvom finansija i trgovine omogućiće regulisanje tržišta onako kako ekonomski uslovi zahtevaju", rekao je Lučić za Tanjug.

On je dodao da je cilj da vlada Srbije uredi tržište i da kroz institucije sistema i resorno ministarstvo obezbedi bezbedno i regulisano tržište.

"Kroz mere koje smo do sada sprovodili, subvencije i druge načine pomoći omogućili smo proizvođačima i otkupljivačima da dođu do finalnog proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede se pojavljuje kao medijator i treba kroz uključivanje ministarstva trgovine i finansija da dođemo do zajedničkog cilja i konačne povoljnosti za sve", zaključio je Lučić.

Propalo pola roda maline i kupine, bez obeštećenja

Predsednik zadruge Agro Eko Voće, Božo Joković rekao je da je osnovni problem proizvođača što imaju završnu, a ne akutnu cenu.

On je istakao da je cena maline u regionima gde je malina krenula da se bere između 100 i 120 dinara što ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

"Na sastanku radne grupe smo čuli da su postojale određene neregularnosti u okviru otkupa maline koje su uz intervenciju određenih inspekcija otklonjene. U narednim danima biće pojačane kontrole kako bi se doveo u red otkup maline", rekao je Joković.

On je dodao da je ispred grupacije proizvođača predložio da se u roku od pet dana organizuje sastanak državnog vrha, malinara i hladnjačara.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BERAC

BRAVO SIMO USTATI SE POZLATILA KA SE NADJE DA PROGOVORIS PRAVU REC

Serbia forever

Kriva je država, jer je dozvolila da kriminalci uvoze poljske maline i da ih izvoze u Nemačku kao ariljsku malinu!? Nemci su provalili prevaru i sad svaki kamion kontrolišu!? Suvišno je reći, da Nemci našu ariljsku malinu plaćaju tri puta više, nego poljsku!

Daki

Hladnjacari su sada krivi za cenu maline,prosle godine su mesali Vilamet i Polanu i izvozili kao Vilamet jer je kvalitenija, a Polana je industrijska,cak si uvozili iz Poljske i Bosne Polanu i radili marvezacije i izgubili trziste,a sada ispastaju proizvodjaci.

special image