• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS "smirivanjem dinara" povećala devizne rezerve

Izvor MONDO/Agencije

Devizne rezerve zemlje povećane su u maju za nešto više do 80 miliona evra, prvenstveno zahvaljujući tome što je centralna banaka stabilizovala kurs dinara kupovinom strane valute.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja iznosile su 9,49 milijardi evra i za 82,2 miliona evra su veće nego u aprilu, saopštila je danas NBS.

Izvor: Ilustracija MONDO

Manje prodaje evra ove godine?

U maju je dinar nominalno ojačao u odnosu na evro za 0,4 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 120 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa. Od početka godine NBS je prodala 345 miliona evra, dok je za celu prošlu godinu prodato 980 miliona evra (a kupljeno 820 miliona).

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 197 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 7,8 miijardi evra, što je za 79 miliona evra više nego prethodnog meseca.

Povećanje devizne rezerve je, kako je navedeno u saopštenju, u najvećoj meri posledica povećane aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 145 miliona evra po osnovu intervencija kupovinom deviza).

"To je bilo više nego dovoljno da pokrije neto odlive nastale po osnovu promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu (110,1 miliona evra) i neto razduženja države, po osnovu kredita i hartija od vrednosti (13,6 miliona evra)", istakla je NBS.

Dodaje se da su ostali neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u iznosu od 61,5 miliona evra dodatno doprineli rastu deviznih rezervi.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju je iznosila 366,2 miliona evra i bila je za 91,4 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 1,9 milijardi evra.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image