• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malinari prete: Država da naredi cenu otkupa

Proizvođači malina će u petak, 23. juna obustaviti berbu i blokirati hladnjače ako država ne odredi privatnim otkupljivačima po kojoj će ceni kupovati rod.

Ako država "ne omogući da funkcioniše tržište" i da "otkupna cena maline bude 220", a ne kao sada 120 dinara po kilogramu, biće blokada, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta kazao da su prošle godine maline prodavali po 220 do 240 dinara po kilogramu a da je ove godne rod tog voća prepolovljen, ali i cena.

"Rod maline je i kod nas i u svetu manji za skoro 50 odsto zbog vremenskih nepogoda a otkupljivači nude samo 120 dinara za kilogram. To govori da tržište ponude i potražnje ne funkcioniše, već da vladaju monopolisti koji se dogovaraju o visini otkupne cene", rekao je Radović.

Dodao je da je upućen dopis svim nadležnim ministarstvima - poljoprivrede, trgovine, finansija, kao i carini i predsedniku države sa zahtevom da se ispita zašto ne funkcionišu zakoni ponude i tražnje.

"Tražimo da se utvrdi ko je prošle godine dozvolio uvoz malina iz Poljske", rekao je Radović.

Malinari danas očekuju potvrdu zahteva za razgovor sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimović.

Nedimović je juče rekao da se zbog visoke otkupne cene proizvodnja malina "progresivno" širi.

On je istakao da Ministarstvo poljoprivrede ne može da određuje cenu malina, ali da može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela "reaguje na terenu" protiv eventualnog monopola.

To "na terenu" podrazumeva i deblokadu puteva, ako se malinari kao nekih ranijih godina odluče na takav potez.

------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Tagovi

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pijem na eks

Malina treba da bude 3€ po kilogramu. Vi ne shvatate da Srbija ima četvrtinu svetske proizvodnje maline i to neko dobro zna i potkrada proizvođače

Zoccc

Ma daj vise ovi malinari svake god.prave cirkus. Neka se okupe u zadrugu i sami izvezu svoje proizvode !!! Ko meni pomaze kao privatniku ??? Niko ! Samo me muzu kao kravu ....otimaju a drzava sve radi da bi unistila sva uspesna mala i srednja preduzeca. Kome ja da se zalim ??? Cuti i gutaj ili zatvoriti firmu pa "bezanija" iz Sr.

vukasin

Pravda za malinare. Robija za hlanjačare i uvoznike poljskih malina.

special image