• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji bi svi da budu "svoje gazde", evo kako

Izvor Promo

Poslednja istraživanja pokazuju da su građani Srbije veoma naklonjeni ideji pokretanja sopstvenog biznisa. Evo odgovora zašto je pravo vreme za to...

Čak 80 odsto građana želi da uplovi u preduzetničke vode i bude "svoj gazda", dok više od 70 odsto hoće da "stvori nešto" ili "ostvari svoj san". Preduzetništvu su najskloniji srednje obrazovani ispitanici, stari između 18 i 29 godina, i to više muškarci nego žene.

1. Godina malih i srednjih preduzeća

Svetski finansijski eksperti 2017. godinu su nazvali godinom malog biznisa, ukazujući velikim kompanijama na prednosti u oblasti novih usluga i kvaliteta koji mali i srednji biznisi donose. Opšti trend među velikim kompanijama je da ulažu i finansiraju male porodične biznise kako bi obezbedili kvalitetaniju uslugu ili proizvode koje mogu da uvrste u svoju ponudu. Sve više potrošača u svetu i kod nas se opredeljuje za kupovinu gotovih proizvoda i usluga koje nude mala preduzeća.

2. Kapital – kako do njega?

Da bi ste uspeli u prve tri godine postojanja preduzeća moraćete da se suočite sa izazovom koji zadaje najviše glavobolje, a to je kapital – najpre početni, a kasnije i obrtni. Kako se većina preduzeća iz ovog sektora u finansiranju oslanja na banke, odabir prave ponude i finansijskog partnera često se navodi kao presudan momenat za uspeh. Prvi savet budućim vlasnicima malog biznisa je da se odluče za banku koja odobrava prekoračenja po tekućem računu,i na njih ne naplaćuje ili naplaćuje minimalnu kamatu. Ovo je jako važno jer firme neretko povuku dodatna sredstva sa računa kada im kasni neka uplata, a baš u tom momentu je neophodno izmiriti tekuće obaveze.

3. E-banking i e-commerce

Vaš biznis, priozvod ili usluga biće vezani za online poslovanje i od toga ne možete pobeći ukoliko želite da opstanete i budete konkurentni na tržištu. Pored poznavanja pravila kako da predstavite svoj biznis ili uslugu online, kako da omogućite drugima da brzo i lako kupuju vaše usluge ili proizvode, jako je važno da pristupate računu jednostavno putem eBanking-a. Ova usluga omogućava pristup novčanim sredstvima uvek i sa bilo kog mesta. Sada možete pravovremeno reagovati kada je vaše finansijsko poslovanje u pitanju, a samim tim i uštedite novac i vreme.

4. Bićete srećniji

Bar tako kažu nedavna istraživanja sajta GoBankingrates ukazujući na činjenicu da je znatno veći broj samozaposlenih osoba pokazalo pozitivniji stav prema svom poslu za razliku od onih koji taj posao rade kao zaposleni kod drugih. Preduzetnici u prve tri godine rada pokazuju mnogo veći entuzijazam i volju za radom od onih koji imaju posao u privatnom ili državnom sektoru.

5. Edukacija i savetovanje

Vlasnicima firmi bez mnogo iskustva svaki savet je dragocen, naročito ako je besplatan. Bankarski i finansijski savetnici odavno su ovu uslugu uveli u svojim filijalama . Za početnike u biznisu ključni izvor informacija mogu biti poslovna udruženja i asocijacije gde mogu dobiti savete iz prakse od privrednika koji već rade u toj oblasti.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lili

Samo 5% ljudi u svijetu ima uspješan privatni biznis!

RVI

Lako je pokrenuti biznis, samo onda moras vise raditi i razmisljati, a tesko naci dobre i postene radnike.

Ivan

Doprinosi pa socijalno i zdravstveno,porezi,knjigovođe,gprs za kasu,infostan,ekološka taksa...radiš kao konj da to zaradiš i srećan si ako nešto i pretekne.

special image