• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fabrike Elmos i Kablovski pribor preuzela država?

Izvor MONDO/Tanjug

Fabriku za proizvodnju mikroprovodnika, kablova i elektromehaničkih proizvoda "Elmos" u Jagodini i Fabriku kablovskog pribora i inženjering u Ćupriji, koje rade u sasavu Industrije kablova u Jagodini, preuzela je država, prenosi Tanjug.

Tanjugu je to rečeno u sindikatu te firme. Ostali delovi, ovog velikog sistema, giganta SFRJ, su u sistemu Unapred pripremljenog programa reorganizacije i njihova sudbina znaće se u septembru, kažu u tom sindikatu.

"Elmos" i Fabrika kablovskog probora u Ćupriji proizvode za namensku industriju Srbije, a obe zapošljavaju oko 100 radnika.

Industriju kablova u Jagodini, jednu u sistemu restutucije i u strateškom programu države, je prošle godine u avgustu, koristeći socijalni program, napustilo 850 radnika od 1.200. 

Predsednik Samostalnog sindikata "Kablova" Oliver Jovanovski ocenio je, međutim, da "boljom organizacijom preostalih, oko 400 radnika proizvode koliko je proizvodilo 1.200".

Jovanovski kaže da posla ima. Mesečno se, prema njegovim rečima, proizvede oko 300 tona kablova, najviše energetskih i kablovskog pribora od kojih 90 odsto ide na strano tržište: Rusiju, zemlje Skandinavije, Albaniju, zemlje istočne Evrope, Gvineju i zemlje bivše SFRJ.

Povremeno, zavisno od posla, angažuju se i radnici po ugovoru, istakao je Jovanovski.

Iako u sistemu Unapred pripremljenog programa reorganizacije, Industrija kablova u Jagodini, prema podacima Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje, je među deset najvećih izvoznika u ovom delu Srbije.

Industrija kablova u Jagodini je u svom sastavu imala i Fabriku "Kablovku" u Despotovcu, koja je početkom godine predata opštini Despotovac, a Fabrika provodnika u Rekovcu ne radi oko deset godina i bila je nekoliko puta na licitaciji ali nije bilo kupaca, podsećaju u sindikatu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemam licnu...

Sada ce neko da je kupi za evro!

special image