• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pohvala iz EU:Sad bolje koristite novac iz IPA

Izvor Beta

Član odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu, Derek Von, rekao je danas u Beogradu da je Srbija postigla napredak u oblasti trošenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU, populsarnih IPA fondova.

Na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, Von je pohvalio infrastrukturne projekte u Srbiji i rekao da je "impresioniran" obnovom područja poplavljenih 2014, što je naveo kao jedan od primera kako novac iz IPA fondova pomaže ljudima i zajednicama. Prema njegovim rečima, Srbija je do sada iz IPA fondova povukla preko milijardu evra.

Mini kontrola

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacija Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog parlamenta će imati priliku da oceni koliko efikasno se u Srbiji troše finansijska sredstva Evropske unije, kakva je efikasnost i delotvornost uspostavljenih struktura za planiranje i realizaciju pretpristupnih fondova i kakvi su planovi Srbije za održavanje administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti, navodi se na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

On je rekao da Srbija trenutno ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU i da tu vidi prostora za napredak, jer bi to omogućilo ostvarenje više projekata od kojih su neki povezani i sa poglavljima u pristupnim pregovorima sa EU.

Von je dodao da je EU prijatelj Srbije i da njenu važnost za EU pokazuje činjenica da EU najbrojniju delegaciju ima upravo u Srbiji.

Član Evropskog parlamenta i Evropskog revizorskog suda Sabolč Fazakaš je rekao da IPA fondovi ne služe samo za infrastrukturu već za svojevrsnu pripremu za ulazak u EU, kroz usvajanje zakona, sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije, fiskalne ciljeve i podršku vladavini prava, i da je zadovoljan jer je Srbija prihvatile sve preporuke iz EU u tom pogledu.

On je naveo da Evropski revizorski sud nije pronašao nikakve manjkavosti u trošenju sredstava, da se svi programi ispunjvaju po planu i dodao da je srpska Državna revizorska institucija postavljena prema najvišim standardima.

Fazakaš je rekao i da EU Zapadni Balkan vidi kao celinu i da misli da Srbija može biti koordinacioni centar za projekte za ceo region.

 Srbija može do 1,5 milijardi evra iz IPA II fonda

Konferenciji su prisustvovali i poslanici Evropskog parlamenta Patricija Šulin, Arnt Kon, Martina Dlabajova i Rišard Čarnecki.

Delegacija Odbora EP za budžetsku kontrolu posetila je jutros Poljoprivredno-hemijsku školu u Obrenovcu, koja je obnovljena kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

"Važno je za nas da vidimo kako je potrošen novac i kako se koriste fondovi Unije i zato je ova poseta za nas važna", rekao je Von tom prilikom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image