• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajkači u Vladi: Nastavak za Fijat, tu je i Goša

Izvor MONDO/Agencije

Kako je bilo najavljeno, u Vladi Srbije su danas nastavljeni pregovori predstavnika poslovodstva Fijata, Štrajkačkog odbora i premijerke Ane Brnabić. U Vladu na svoje pregovore stigli i radnici Goše koji će, ipak, nastavi štrajk.

Pregovorima o Fijatu, čija je prva runda održana juče, prisustvuje i ministar privrede Goran Knežević.

Sindikalac: Sve ćemo rešiti

Predsednik Štrajkačkog odbora fabrike Fijat Zoran Marković je juče rekao da ne može da iznosi detalje, jer su razgovori u toku, ali je ocenio da su pregovori konstruktivni. "Zbog pregovora nismo u mogućnosti da dajemo izjave. Pozvao sam neke kolege da ne dajemo izjave, pošto se razgovori sa kompanijom nastavljaju. Krenuli smo u pregovore na konstruktivan način, kako bismo našli rešenje za izlaz iz ove situacije", rekao je Marković novinarima. "Sva pitanja biće rešena u pregovorima", podvukao je Marković.

Predstavnici kompanije Fijat-Krajsler automobili Srbija (FCA) izrazili su spremnost organizovanja posebne Komisije, u kojoj će učestovovati i predstavnik štrajkačkog odbora, a koja će imati za cilj da se izvrši analiza svih procesa rada u toj kompaniji radi eventualne optimizacije poslovanja i ispravljanja svih mogućih nedostataka.

To je rečeno u saopštenju nakon sastanka u Vladi Srbije posle jučerašnjih razgovora.

Kako je rečeno bilo je reči o četiri zahteva koje je štrajkački odbor postavio pred rukovodstvo te kompanije, a pregovori će se nastaviti i u narednim danima, kada će se o svakoj tački posebno razgovarati.

Podseća se da se radi o analizi procesa i eventualnoj optimizaciji rada, obezbeđivanju noćnog prevoza za radnike koji ostaju prekovremeno, kao i mogućnostima za povećanje plate i isplate bonusa efikasnosti.

Odluka o Fijatu: Nastavak sutra, "nema problema"

Premijerka Ana Brnabić ranije je predložila, s obzirom da ima dosta tema o kojima mora da se razgovara, kontinuitet u razgovorima u toku narednih dana kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

PRVA RUNDA ZA GOŠU: ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Prva runda pregovora poslovodstva i štrajkača u Fabrici šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke završena je danas, ponudom više opcija radnicima, koji su poručili da će ipak nastaviti štrajk.

"Razgovori su počeli, imamo dosta opcija na stolu koje ćemo razmatrati sutra na novom sastanku u Ministarstvu privrede", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora, Milan Vujičić.

On je, u izjavi novinarima, dodao da će, dok sve ne bude razjašnjeno, četiri radnika, među kojima je i on, nastaviti štrajk glađu.

Vujičić je rekao da će sutra videti kakav će biti stav ministra privrede Gorana Kneževića, koji je prisustvovao delu današnjeg sastanka, u pauzi pregovora a Fijat.

Vujičić je podsetio da je njihov glavni zahtev da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

Direktor Goše, Milutin Šćepanović, rekao je Tanjugu posle sastanka da je najvažnije da su počeli pregovori i da postoje načini da se reše problemi.

"Ima para za zaostale plate"

Šćepanović je ranije izjavio da je rekao radnicima da fabrika ima novac za stare plate i da im se sve nadoknadi. "U Goši je štrajk zbog 19 neizmirenih plata, koje su u prethodnom periodu obračunate i zbog doprinosa koji nije uplaćivan 4,5 godina. To su naša dva osnovna zahteva i mi radimo da obezbedimo i jedno i drugo", naveo je.

On je, uoči sastanka, istakao da Goša ima novac, s obzirom na već proizvedenu robu koja treba da se izveze za iranske železnice, a ranije je najavio mogućnost da se nađe rešenje za reprogram duga fabrike u visini od 512 miliona dinara, koliko Goša duguje državi.

Šćepanović očekuje da će biti postignut dogovor o prekidu štrajka koji traje već 114 dana.

Uprava i zaposleni u Goši su odlučili da radni spor, koji je rezultirao dugotrajnim štrajkom radnika, rešavaju mirnim putem i juče su započeli pregovore, uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Radnici "Goše" su već skoro četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, i povezivanje staža.

Kiparska kompanija kupila "Gošu"

U Agenciji je Tanjugu rečeno da su joj se predstavnici poslodavca i štrajkački odbor obratili zajedno, podnošenjem zajedničkog Predloga za pokretanje postupka mirnog rešavanja radnog spora.

Za postupajućeg miritelja u slučaju određen je profesor Živko Kulić, upisan u Imenik miritelja i arbitara Agencije.

Komentari 86

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ina

Verujem da ce Vlada uspeti da resi sve

Petar

Pregovori idu dobrim tokom i iskreno se nadam da ce biti zavrseni sa pozitivnim ishodom.

Tale

Samo dogovorom moze doci do resenja prihvatljivog za sve koji ucestvuju u njemu

special image