• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tesla" dobija nov kontrolni toranj

Izvor MONDO/Tanjug

Kolegijum Kontrole letenja Srbije i Crne Gore usvojio je detaljan plan o izgradnji novog kontrolnog tornja na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", koji će biti visine 75 metara, najviši u ovom delu Evrope i među deset najviših na svetu.

 Aerodrom Nikola Tesla - izgradnja kontrolnog tornja Izvor: MONDO, Lana Stošić

Izvor: MONDO, Lana Stošić

Izgradnjom novog tornja, SMATSA ide u korak sa planovima Vlade Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", jer će svojom novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja i realizaciju svih planova budućeg koncesionara, navodi se u saopštenju.

Svi detalji tehničke dokumentacije, kako se dodaje, biće završeni do juna 2018. godine, a radovi će početi na jesen 2018. godine i trajaće godinu dana.

Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA doo Beograd i finansiran iz sopstvenih prihoda, bez opterećivanja budžeta Srbije i Crne Gore.

"Stari toranj je napravljen 1962. godine, kada smo imali saobraćaj od 300 aviona godišnje, koliko danas imamo u najopterećenijem satu. Ovo arhitektonsko remek delo, omogućiće još bolju vidljivost aerodromskih površina i bolje uslove rada", poručuju iz SMATRA-e.

U objekat će biti ugrađena nova tehnologija u skladu sa evropskim regulativama i standardima, zgrada će biti energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala.

Idejno rešenje uradilo je preduzeće "Energoprojekt indistrija", a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači.

"Ovo je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat, jer ćemo na jednom mestu, u istom dvorištu, imati Oblasnu,Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja", navodi SMATSA u saopštenju.

Uskoro bolji prilaz aerodromu "Nikola Tesla"

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image