• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li šanse da minimalac ode na 207 dinara?

Izvor mondo.rs

Socijalno-ekonomski savet Vlade Srbije trebalo bi najkasnije do 15. septembra da s vladom dogovori novu minimalnu cenu radnog sata u Srbiji, koja sada iznosi 130 dinara.

Ako se poslodavci pitaju, kako pokazuje anketa Unije poslodavaca Srbije, 68 odsto njih smatra da se nisu stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada od januara 2018. godine, piše "Politika".

Oni koji pristaju na korekciju, ističu da ona ne može biti veća od 140 dinara, što je svega 10 dinara (ili 7,7 odsto) više nego sada.

Minimalac može od 145 do 207 dinara

Prema računici SSSS, uz sadašnju prosečnu minimalnu neto zaradu od 36.000 dinara, minimalna cena sata rada bi trebalo da bude 207 dinara, a ako bi se računalo prema 70 odsto od minimalne potrošačke korpe, radni sat bi se plaćao najmanje 145 dinara.

Sindikati, s druge strane, kažu, da su se po zakonu koji propisuje kako se izračunava minimalac, stekli uslovi za korekciju radnog sata i da cena može da ide od 145 do 207 dinara, u zavisnosti od toga da li se uzima u obzir prosečna neto zarada ili i prosečna potrošačka korpa.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da će oni podržati povećanje minimalca pod uslovom da dođe do smanjenja nekog od 500 parafiskalnih nameta, koji i ovako opterećuju poslodavce. Poslodavci bi na taj način kompenzovali veće plate radnika, bar onaj deo što ide legalno a ne "na ruke".

Poslodavci predlažu i da se cena radnog sata poveća kroz rast neoporezivog dela zarade, umanjenje poreza i doprinosa, ali i kroz oštriju kaznenu politiku za nelojalnu konkurenciju i rad na crno.

Minimalac sada veći, 130 dinara po satu

Poslodavci smatraju da bi država trebalo da se pozabavi i sa 23.000 firmi koje nemaju nijednog zaposlenog a rade i prave veliku dobit, jer je to pranje para i uzimanje posla onima koji imaju zaposlene i redovno izmiruju obaveze prema državi.

Nebojša Atanacković kaže da su poslodavci svesni da je Srbija po visini minimalne zarade na najnižem nivou u regionu, uz Makedoniju i Rumuniju, ali gazde smatraju da para za više nema. S druge strane, Ljubiša Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da je povećanje minimalca zakonska obaveza, a da ga prima čak 300.000 radnika, od oko 1,8 miliona koliko ima u Srbiji.

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Anticenzura

Povecavanje minimalca zarad sake glasova, je cista demagogija. Vecu uslugu bi drzava ucinila i sebi i ljudima, kad bi npr. Nis ljude koji rade kod njih preko OZ, morao da prijavi kao svoje radnike. Takodje, usluga bi bila i kad pi Pink placao porez, pa i plate redovno svojim radnicima. Takodje , kad bi lokalni sns serifi u svojim firmama prijavljivali ljude i placali poreze, vecu bi uslugu napravili i drzavi i radnicima, nego ovo demagosko povecavanje. Ali ovde vlast postoji samo sebe radi, a ne zbog naroda i drzave...tako da najlepse da vlastodrsci pocrkaju u izobilju, a narod emigrira daleko od Srbije.

Maca

Ahahahhahahaah kakav vic...moze samo jos nize da ide.

62

Ako se pitaju poslodavci cena rafa bi bila 22 RSD

special image