• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USVOJENO: Ograničena kupovina zemlje strancima

Izvor MONDO/Agencije

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim držvaljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.


Za izmene zakona, koje predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, glasalo je 132 poslanika, a protiv je 13.

"Da ne prođemo kao Hrvati sa Slovnecima"

U kraćoj raspravi na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, poslanica DS Gordana Čomić ocenila je da Rističevićev amandman 10 kilometara", kao i ceo predlog izmena zakona, nije u skladu sa Ustavom. Po tom amandmanu, kaže Čomić, ministar poljoprivrede ima obavezu da utvrdi gde je granica sa Hrvatskom i BiH, navodeći da on to ne može bez međudržavnog sporazuma sa Hrvatskom i BiH. "Kako će ministar da utvrdi koliko je 10 kilometara od granice sa Hrvatskom i BiH? Gde je granica na Dunavu i na Drini? Da li se to isto odnosi na administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji", upitala je Čomić. Navela je da je Hrvatska napravila istu grešku a potom je dobila od Slovenaca zahtev za utvrđivanje granice u Piranskom zalivu, pa na artibraži izgubila.

Da bi stranac držvaljanin zemlje EU mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, da ga obrađuje najmanje tri godine, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine i opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Precizirano je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta držvaljanima EU u zoni od 10 kilometara od granice.

Izmene zakon stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a počeće da se primenjuje od 1. septembra.

Taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Naime, bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi S SP-a koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Kako je utvrđeno, izmene zakona se ne primenjuju u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Pravo preče kupovine odobrava Vlada na predlog Komisije.

Komisiju obrazuju zajednički ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija.
Ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija sporazumno propisuju uslove, rok, način i postupak prava preče kupovine.

Druge zemlje su se izborile u pregovorima o pridruživanju za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU.

Evo kako će stranci moći da kupuju srpske oranice

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zaca

Hm, daaa . . Ne mogu drzavljani EU ali zato mogu arapi, kinezi i ostali koji nisu iz eu

Kaplar

Gledam juče snimak iz Sirije koji je napravila jedna Ruska agencija .. na snimku vojnici SAA čuvene " Tigar Divizije " tuku se sa teroristom, ima i ranjenih koji zapomažu, zdravih koji se smeju i nose zastave Sirije .. a oko njih sve goli kamen i pesak , pustinja nigde drveta da vidiš ?!! Ali nedaju ljudi svoje !! A mi ?!! Kao da smo ovu Srbiju nevoljno i bez pristanka dobili ?!! Bogatstva Kosova - može, neka ide da nas ne koči ?!! Lepota Krajine - nećemo da se vraćamo u 90-e ?!! R. Srpska - ma to nije realno ?!! I sada na kraju - njive i livade po ostatku Srbije ?!! " ko nas je kleo nije dangubio " ..

Q

Ja se ne secam da je bio referendumbo prodaji zemljista

special image