• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše zaposlenih, najmanje nezaposlenih od 2014.

Izvor MONDO/Agencije

U drugom tromesečju 2017. godine zvanična statistika je zabeležila najveći broj zaposlenih, a najmanji broj nezaposlenih lica od 2014. godine. Za pravu sliku potrebno je znati i šta se tu "broji".

U drugom kvartalu 2017. godine na osnovu Ankete o radnoj snazi zabeležen je najveći broj zaposlenih (2.881.000) i najmanji broj nezaposlenih (384.100) od 2014. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Manje mladih - manje nezaposlenih

U tom periodu stopa nezaposlenosti kod najmlađe radno sposobne populacije, starosti 15–24 godine, smanjena je za 7,3 procentna poena, ali ne kao posledica povećanja zaposlenosti, već usled smanjenja ukupne populacije tog uzrasta, što je rezultiralo opadanjem broja nezaposlenih.

Dodaje se da su najviše stopa aktivnosti (54,5 odsto) i stopa zaposlenosti (48,1 odsto), a da je stopa nezaposlenosti najniža (11,8 odsto).

U drugom kvartalu ove godine broj zaposlenih je povećan za 228.800, od čega je 95.000 novozaposlenih u formalnom a 133.800 u neformalnom sektoru.

"Više od polovine novozaposlenih lica zaposlenje je pronašlo u poljoprivrednim delatnostima . Zaposlenost je povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok je broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjen", navodi se u saopšenju Zavoda.

Polovinu novozaposlenih od drugog kvartala prošle godine čine lica starija od 55 godina, dok je nezaposlenost u najvećoj meri smanjena u kategoriji 35–54 godine starosti, za 57.500 lica.

Udeo mladih koji niti rade, niti su u bilo kakvom sistemu obrazovanja, u ukupnoj populaciji starosti 15–24 godine manji je za 1,9 procentna poena u odnosu na isti period prošle godine i sada iznosi 15,3 odsto.

AKO SI RADIO 1 SAT NEDELJNO - ZAPOSLEN SI!

Za razliku od istraživanja o registrovanoj zaposlenosti, gde se, između ostalog, gledaju podaci PIO Fonda (formalno zaposleni), u Anketi o radnoj snazi se kao zaposleni smatraju i "lica koja su najmanje jedan sat u posmatranoj sedmici obavljala neki plaćeni posao (u novcu ili naturi)".

Pored toga "u zaposlena lica, pored lica koja imaju zasnovan radni odnos i rade u preduzeću, ustanovi ili u drugoj vrsti organizacije ili rade kao privatni preduzetnici, uključuju se i individualni poljoprivrednici i pomažući članovi u domaćinstvu, kao i lica koja su obavljala neki posao koji su samostalno pronašla i ugovorila ( usmeno ili pismeno ) bez zasnivanja radnog odnosa i kojima je taj rad predstavljao jedini izvor sredstava za život.

Nezaposleni su pak, prema shvatanju zvanične statistike, "lica koja u posmatranoj sedmici (kada se vrši anketa) nisu obavljala nijedan plaćeni posao, niti su imala posao sa kojeg su odsustvovala i na koji su mogla da se vrate nakon isteka odsustva", ali pod dva važna uslova: prvo - da su u poslednje četiri sedmice preduzimala aktivne korake u cilju nalaženja posla (preko "biroa rada") i da su, ukoliko bi im posao bio ponuđen, bila u mogućnosti da počnu da rade u roku od dve sedmice; i drugo - da u poslednje četiri sedmice nisu aktivno tražila posao, jer su našla posao na kojem je trebalo da počnu da rade nakon isteka posmatrane sedmice , a najkasnije za tri meseca.

U drugom kvartalu 2017. godine na osnovu Ankete o radnoj snazi zabeležen je najveći broj zaposlenih (2.881.000) i najmanji broj nezaposlenih (384.100) od 2014. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SINPERSIN

NARAVNO.ODOSE DECA U INOSTRANSTVO, SMANJILA SE NEZAPOSLENOST.

SINPERSIN

@SINPERSIN BAS LEPO, NICIJE DETE NIJE OTESLO U INOSTRANSTU. ILI SU RODETELJI SRECNI ZBOG TOGA?

Anticenzura

Ovom smanjenju se nema razloga radovati. Ako je pad broja mladih, veliki broj umrlih i jedan grad godisnje njih koji emigriraju pozitivna stvar za Srbiju, onda ljudima kojima je to pozitivno treba pomoc ili jos bolje pustiti sve koji hoce da odu odavde, pa nek se sami raduju.

special image