• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puk'o Lego!?

Izvor Tanjug

Čuveni danski proizvođač igračaka, Lego, ulazi u reogranizaciju. Šta za Dance podrazumeva "resetovanje kompanije" osetiće tamošnji ali i zaposleni u svetu.

  Lego otpušta 1.400 zaposlenih zbog pada prodaje Izvor: MONDO/Surfer Dexter

Lego će za početak ugasiti 1.400 radnih mesta, odnosno otpustiće oko osam odsto od ukupnog broja zaposlenih u svetu, nakon što je kompanija prijavila pad prodaje i profita u prvoj polovini 2017. godine.

Ovoj kompaniji, kao i svakoj privatnoj, zacrtani profit je "svetinja", a u danskom proizvođaču (skupih) kockica su ga planirali na dve cifre. Lego je saopštio danas da je njegov prihod u prvih šest meseci ove godine pao za 5%, na 14,9 milijardi kruna (2,4 milijarde dolara), uglavnom zbog slabosti na njenim tradicionalnim tržištima, kao što su SAD i Evropa.

Novi šef

Proizvođač čuvenih kocki je prošlog meseca imenovao Nilsa B. Kristijansena, koji je devet godina bio na čelu kompanije Danfos za proizvodnju termostata i pumpi za vodu, za novog generalnog direktora umesto privremenog britanskog izvršnog direktora Balija Pade. Kristijansen startuje na novoj funkciji 1. oktobra.

Profit je pao za 3%, na 3,4 milijarde kruna (544.000 dolara), izveštava agencija AP.
Iz Lega su naveli da se "sada pripremaju za 'resetovanje' kompanije".

"Razočarani smo zbog smanjenja prihoda na našim tradicionalnim tržištima, i preduzeli smo korake da to rešimo", rekao je predsedavajući kompanije Jergen Vig Knudstorp.

Dugoročni cilj je, kako kaže, da se dopre do "što više dece na dobro uhodanim tržištima u Evropi i Sjedinjenim Državama", i dodaje da "postoje snažne mogućnosti za rast i na tržištima u razvoju kao što je Kina".

Prema njegovim rečima, kompanija treba da pojednostavi svoj poslovni model kako bi smanjila troškove. Od 2012. godine, grupa je gradila vrlo složenu organizaciju kako bi podržala svoj dvocifreni rast u svetu. Međutim, "tokom tog procesa smo iskomplikovali organizaciju koja sada zauzvrat sputava nastavak daljeg razvoja", rekao je Vig Knudstorp. 

Revolucija u industriji igračaka

Gostujući na danskoj televiziji, on je naveo da se smanjenje broja zaposlenih uglavnom odnosi na administraciju i prodaju, a ne na proizvodnju.

Grupa trenutno ima više od 19.000 zaposlenih širom sveta.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

wepard

Pphlrpa, pranje pare za mafiju...ko bi panicio ppred zarade od dve milijarde...pricajte to maloj deci, iza svih tih kompanija se krije nesto mracno sto vodi ka unistenju svega zivog

Paznja

Istopi' Lego igracke na minus 360 stepeni?!

DžoMa

Jes' baš su pukli jer im je prihod opao za 5% 😒

special image