• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ASTRONOMSKI DUG: SAD "u buli" 20.000 mlrd $

Izvor MONDO/Tanjug

Javni dug SAD je, prvi put u istoriji te države, probio granicu od 20.000 milijardi dolara.

Do probijanja granice duga je došlo nakon što je Bela kuća dozvolila Ministarstvu finansija da pozajmi dodatna sredstva, prenosi Biznis insajder.

Ukupan javni dug je prošlog petka dostigao 20.160 milijardi dolara, istog dana kada je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon kojim se suspenduje limit duga i dozvoljava nastavak zaduživanja federalne vlade do 8. decembra.

Javni dug Srbije pao ispod 70 odsto BDP

Međutim, iako ova cifra izgleda astronomska, javni dug jedne zemlje gleda se u odnosu na ono što ona proizvede (i shodno tome može da oporezuje i vraća dugove).

Javni dug SAD sada tek nešto "malo" premašuje bruto domaći proizvod zemlje, koji je, prema procenama, dostigao 19.230 milijardi dolara u drugom kvartalu ove godine.

Javni dug nekih drugih razvijenih "zapadnih" zemalja je znatno veći - dok je recimo Francuska prošle godine imala odnos duga i BDP-a 98%, Japan je dosegao čak 250%. Najuravnoteženija od velikih zemalja je, naravno, Nemačka sa odnosom 68% BDP-a.

Srbija je u to vreme imala javni dug od oko 73% BDP-a, prema podacima Tradingeconomics.com.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kalimero

Kakve su to gluposti. Ova informcije samo pokazuje koliko je u stvari sve jedna velika prevara i da je novac u obliku kakvog ga mi poznajemo jedna obična fikcija, laž. Kakvo je čvrsto pokriće za 20.000mlrd Dolara duga? Jedno prilikom sam slučajno saznao da je ukupna količina Evra u opticuju kroz banknote (novčanice) oko 880mlrd Evra. Sad vi vidite kakve su fikcije ovi dugovi od 20.000mlrd ili dug jedne Italije kao članice EU u kojoj je Evro u opticaju od 3000mlrd. itd. Kome vi možete biti dužni hiljade milijardi Dolara ili Evra koji u stvari i ne postoje jer nemaju nikakvu čvrstu valutnu podlogu sem izmišljenih bankarskih cifara.

petar

@Kalimero Novcanice su samo jedan oblik novca.

Ivan

A nama se javni dug svakim danom sve vise smanjuje, posto svakim danom sve manje i manje konzumiramo sve osim i vazduha. Sta bi Ameri dali da imaju Predsednika, Premijera kao mi. Jedino nam ne zavide Rusija i Severna Koreja, oni imaju jos bolje i sposobnije vodje nego mi. Jos samo treba da razvijemo svoj nuklearni program u Vinci i krenemo da pretimo komsijama. Samo jako!

special image