Predsednica Vlade, međutim, nije želela da precizira koliko bi moglo da bude to povećanje.

"Kada bih govorila, govorila bih u formi nagađanja. I dalje vodimo razgovore sa MMF-om i naše interne kalkulacije koliko bi moglo da bude povećanje, a da se ne ugroze fiskalna stabilnost i disciplina", rekla je Brnabić gostujući na RTV.

A za neoporezivu platu... pitaćemo MMF

Ona je naznačila da nadležni ne žele da sve što imamo damo u potrošnju, već žele da stimulišu investicije a da rast "ide" iz izvoza i investicija.

MMF: Može "razumno" povećanje plata u prosveti

Pre toga, ukazala je, 2007. i 2008. godine rast je išao iz potrošnje, pa je Srbija bila pred bankrotom.

Upitana da li se stvara pritisak, ako predsednik Aleksandar Vučić najavi povećanje od 10 odsto "pa se koriguje i kaže biće značajno povećanje", Brnabić je rekla da to ne stvara pritisak.

"Mislim da imamo za značajno povećanje, a ja neću govoriti o procentima", rekla je predsednica Vlade.

Ona je takođe ukazala da je minimalna cena rada povećana, za deset odsto, sa 130 na 143 dinara, što je, kako kaže, veliko povećanje za one koji su najmanje plaćeni.

"To je na poslodavce priličan udar i pokušaćemo da povećamo neoporezivi deo zarada, ali kako bi za budžet to bilo neutralno", podvukla je ona.

Kada je reč o reformama u javnom sektoru, pre svega u javnoj upravi Brnabić je rekla da su dale rezultate i dodala da je prosveta bila jedina koja se nije racionalizovala od 2014. godine i početka optimizacije broja u okviru državne uprave.

"Prosveta je jedina kojoj su se vratile plate, koje su 2014. bile univerzalno spuštene, i to je signal za prosvetu da su nam u fokusu", podvukla je premijerka.

Govoreći o javnim preduzećima, Brnabić je rekla da se daleko odmaklo sa restrukturiranjem Železnica Srbije, ali i sa pančevačkom Petrohemijom, koja prema njenim rečima, sada posluje pozitivno, dok se za RTB Bor pregovara sa partnerima koji žele da ga kupe.

Kada je reč konkretno o Er Srbiji, premijerka je rekla da je to "uspešna priča" prethodne vlade, kojom je rešen problem koji je postojao sa JAT-om.

"Mogli smo ili da uradimo ovo što smo uradili sa Etihadom ili da zatvorimo JAT, otpustimo ljude i maltene zatvorimo aerodrom. Zahvaljujući Er Srbiji imamo aerodrom koji postaje regionalni 'hub' (saobraćajno čvorište), uz niški aerodrom koji je sve više razvija...", navela je premijerka.

O evetualnim otpuštanjima u toj kompaniji, Brnabić je rekla da nije istina da je to ne zanima, ali da je to stav profesionalnog menadžmenta Er Srbije.

"Mi kao zemlja moramo da se odredimo prema tome da li želite da imamo menadžment koji vodi država, pa se žalimo što to nije profesionalni menadžment, pa kroz javna preduzeća čuvamo socijalni mir, ili želite profesionalni menadžment, a onda se žalimo što otpušta 30 odsto ljudi da bi poslovao efikasnije", rekla je Brnabić.