• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od danas Đerdap 1 "šljaka" punom parom (VIDEO)

Izvor Tanjug

Pritiskom na dugme, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pustio je danas u rad revitalizovani hidroagregat A1 u hidroelektrani “Ðerdap 1”, koji će sada, uz 10 odsto veću snagu, narednih 30 godina raditi u punom kapacitetu.


“Mi smo u procesu kapitalne revitalizacije 'Ðerdapa 1'. To je izuzetno jedan značajan proces, nakon više decenija rada, u obavezi smo da revitalizujemo sve agregate i do sada su revitalizovana četiri agregata, A1, A4, A5 i A6, na njima smo dobili oko 60 MW nove snage. To u onim visokim vodama donosi negde oko 90 miliona kilovat sati nove električne energije”, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, kroz revitalizaciju “Ðerdapa 1”, “dobila se jedna nova hidroelektrana” i to je, ocenjuje, kapitalno značajno za našu elektroprivredu.

Revitalizacijom se praktično dobio novi agregat, kaže Antić, koji će narednih 30 godina raditi u punom kapacitetu, a 10 odsto mu je povećana snaga, tako da se tim čini i da se daleko bolje balansiramo proizvodnju u termo i hidro sektoru.

DAVNE 1970....

Hidroelektrana “Ðerdap 1” ima šest hidroagregata, od kojih su do sada revitalizovana četiri, da radi je počela 1970. godine, a od početka rada do septembra 2014. ukupno je proizvela više od 243 milijardi kilovat sati.

Nažalost, kaže Antić, prolazi se kroz težak period loše hidrologije u ovoj godini, te da je zbog toga proizvodnja u hidrosektoru 20 odsto manje nego lane, ali je zato od početka godine proizvedeno više od 700.000 tona uglja više nego u istom periodu prošle godine i time se, ocenjuje, nadomestila loša hidrologija.

“Tako da, ponavljam, zaista u izuzetnom naporu svih zaposlenih u EPS-u mi uspevamo da prevaziđemo lošu hidrologiju i uspevamo da obezbedimo potrebne količine električne energije, kako bi imalo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svih naših građana i kompletne privrede”, rekao je ministar.

Suša je ali EPS nije uvozio struju, dapače


U mesecima pred nama, ističe Antić, nastaviće se sa maksimalno angažovanim radom i pred nama je “sigurna zima u kojoj će se bez ikakve dileme obezbediti puno snabdevanje svim energentima”, jer postoji puna koordinacija rada svih energetskih kompanija u Srbiji.

Vd direktora EPS-a Milorad Grčić istakao je da revitalizovani agregat A1 sada raspolaže snagom uvećanom za 10 odsto, sa 178 MW na 195 MW, tako da je, kako je rekao, “u ime svih zaposlenih EPS-a, veoma srećan danas”.

Grčić je naglasio da je projekat revitalizacije koštao 32 miliona evra, dok je taj agregat A1 radio više od 40 godina, te da je revitalizacijom zagarantovano još 30 godina rada tog agregata.

“Revitalizacija hidroagregata A1 započeta je pre više od dve godine. Bilo je dosta problema i sa izvođačem i sa tehničke strane, prilikom revitalizacije, međutim, bili smo uporni, dosta puta smo razgovarali sa našim partnerima i prijateljima iz Rusije, predstavnicima ''Silovije mašini'' i ljudi su shvatili važnost i značaj za Srbiju i njen energetski sistem da Ðerdap radi u punom kapacitetu i na kraju su otkočili ceo proces, zavrsili smo revitalizaciju i hidroagregat A1 konačno je pušten u proizvodni rad”, rekao je Grčić.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image