• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREDUZETNICI: PDV nije bauk

Izvor Tanjug

Svi koji planiraju da počnu svoj biznis, onaj "pravi" - u proizvodnji - a razmišljaju da u budućnosti proizvode plasiraju na inostrano tržište, ne bi trebalo da beže od ulaska u sistem PDV-a, pokazuju radionice NALEDA.

Izbegavanje sistema PDV-a bi moglo da im koči razvoj i pristup finansiranju putem bankarskih kredita, jedna je od preporuka sa današnje prve edukativne radionice za male preduzetnike.

Radionicu pod nazivom "Startuj legalno" je organizovao NALED, u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ) a u okviru projekta "Podrška Vladi Srbije u borbi protiv sive ekonomije". Deo je podrške sprovođenju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Sa DOO manji porez

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara. Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara, dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara.

Na radionici je istaknuto da je sada dobro vreme za ulazak u biznis jer je država pokrenula program Decenija preduzetništva i na raspolaganju je mnogo više podsticajnih sredstava, navodi se u saopštenju NALED-a.

Pre osnivanja firme preduzetnik bi trebalo da proveri da li je potrebno da obezbedi posebne dozvole (npr. sanitarne) i da prilikom registracije odloži zvanični datum početka poslovanja kako ne bi od prvog dana plaćao poreske obaveze i ušao u dug, a da formalno nije ni počeo sa radom.

"Učesnici mogu na radionicama da se upoznaju sa pravnim okvirom, poreskim zakonima i administrativnim procedurama, osnovama finansija i izvorima finansiranja, ali i najčešćim greškama u prvim poslovnim koracima", kaže Jelena Bojović, direktor Tima za regulatornu reformu u NALED-u.

Milivoje Jovanović, menadžer programa ENECA, ističe da je nepoznavanje pravnog okvira jedan od ključnih problema preduzetnika, koji dovodi do straha od inspekcija i odustajanja od pokretanja biznisa.

"Drugi veliki problem jeste nedostatak izvora finansiranja i na kraju, javlja se problem promocije i prodaje proizvoda ili usluga i sve te prepreke želimo da na radionicama rasvetlimo i rešimo", dodaje on.

Telekom novčano pomaže mlade IT preduzetnike

Sa ciljem podsticanja preduzetništva u Srbiji, NALED je predložio da se u prvoj godini poslovanja početnici u biznisu oslobode poreskih obaveza, a tu meru mogli bi najpre da koriste mladi koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i lica koja su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kao osnovu za realizaciju te mere, NALED je sproveo Analizu poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koja je pokazala da bi za ovu namenu iz budžeta bilo potrebno obezbediti najviše 1,9 milijardi evra, što je osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške.

Radionice će, posle Beograda, biti održane u Nišu 27. oktobra i Novom Sadu 3. novembra, a početnici u poslovanju i oni koji tek nameravaju da započnu biznis mogu da se prijave na [email protected] najkasnije do 25. oktobra, odnosno 1. novembra, dodaje se u saopštenju.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Knjigovodja

Da dodam da sa novim pravilnikom o pdvu, ima toliko zafrkancija da je margina za gresku ogromna, taj pravilnik predvidja preko 150 polja za popunu uz pdv prijavu-znaci velika mogucnost za gresku, a samim tim i kaznu. Nemacka ima 25 polja u prijavi, od toga 10ak vezano za poslovanje u okviru EU u kojoj mi nismo. Al imamo pametnog ministra koji nikoga iz struke nije ni hteo da cuje. Sto se tice kredita, dobijaju ih jednako i oni van pdv i onu u pdv...

Knjigovodja

Vi bas nemate pojma, jedina prednost doo u odnosu na preduzetnika je ta sto doo odgovara do visine kapitala(i to ne jos dugo). Preduzetnik ima 10% poreza na dobit i moze da podigne bez daljih dazbina, doo ima 15% poreza i kad zeli da podigne dobit jos 15. Kazne za doo su 10 puta vece... Da ne duzim dalje... Ovaj sto je ovo pisao nema pojma.

62

Dok ga izbegavaš

special image