• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad profita BofA manji od očekivanog

Manji pad profita od očekivanog druge po veličini finansijske institucije u SAD, "Bank of Amerika" ojačao dolar i akcije mnogih firmi.

Druga po veličini finansijska institucija u SAD, "Bank of Amerika" (BofA), saopštila je u ponedeljak da je u drugom tromesečju zabeležila pad profita od 41 odsto usled velikog povećanja dugova uzrokovanog padom cena nekretnina i usporenim rastom privrede.

U razdoblju od aprila do juna je BofA ostvarila neto profit od 3,41 milijarde dolara ili 72 centa po akciji prema 5,76 milijardi dolara ili 1,28 dolara po akciji iz istog perioda lani, objavile su svetske novinske agencije.

Istovremeno su prihodi banke porasli na 20,32 sa 19,63 milijarde dolara.

Rezultati su premašili očekivanja analitičara, koji su prognozirali profit od 53 centa po akciji i prihode od 18,37 milijardi dolara, tako da je vrednost akcija banke u ponedeljak porasla za gotovo deset odsto na 30,18 dolara.

Time se ova banka pridružila trima od pet najvećih američkih banaka koje su u drugom kvartalu ostvarile rezultate bolje od očekivanih.

Osim segmenata koji su povezani sa tržištem nekretnina, odakle je kriza i krenula, druga odeljenja su ostvarila relativno dobre rezultate, naveo je izvršni direktor BofA Kenet Luis, u saopštenju za štampu koje je objavljeno u sedištu kompanije u gradu Šarlot, država Severna Karolina.

Dolar je malo ojačao prema jenu nakon izveštaja BofA, a bolje poslovanje te banke u odnosu na prognoze podstaklo je i rast evropskih tržišta akcija i američkih indeksa.

Pozitivan uticaj su imale i rastuće cene nafte i metala koje su podigle vrednosti akcija proizvođača sirovina.

Japanski jen je skliznuo na rekordno nizak nivo prema evru nakon izveštaja BofA.

Dolar je na berzi u NJujorku ugovaran po 106,99 jena, prema 106,96 jena krajem prošle sedmice. Američka valuta je, međutim, oslabila na 1,5867 za evro, sa 1,5847 u petak.

Jen je, takođe, pojeftinio u odnosu na zajedničku evropsku valutu i vredeo je 169,74 evra.

Britanska funta je u ponedeljak, drugu sesiju uzastopce, oslabila posle izveštaja o sniženju cena kuća u Britaniji u julu za dva odsto u odnosu na isti mesec lane, što predstavlja prvo sniženje na godišnjem nivou od početka praćenja 2002. godine.

Britanska valuta je pojeftinila na 1,9958 dolara, sa 1,9989 dolara u petak, dok je prema evru oslabila na 79,49 penija, sa 79,30 penija.

Zvaničnik "Engleske banke" (Bank of England) Dejvid Blančflauer je u intervjuu listu "Gardijan" rekao da britanska privreda ulazi u recesiju koja bi mogla potrajati duže od godinu dana i da centralna banka mora sniziti kamatne stope kako bi pružila podršku privredi.

On prognozira da bi funta za godinu dana mogla oslabiti na 1,80 dolara.

Stručnjaci ukazuju da bi obim deviznog trgovanja u ponedeljak mogao opasti na oko 75 odsto uobičajenog nivoa zbog praznika u Japanu.

U Evropi su ojačale akcije kompanija "Total" i "Ekson mobajl" posle oporavka cena sirove nafte sa šestonedeljnih minimuma.

Deonice "Totala", treće po veličini naftne kompanije u Evropi, poskupele su 2,3 odsto, na 48,38 evra, dok su akcije "Eksona", najveće svetske energetske kompanije, ojačale 56 centi, na 82,10 dolara na berzi u Nemačkoj.

Akcije najveće svetske rudarske kompanije BHP dobile su na vrednosti 2,9 odsto i kotirale su po 1.646 penija, dok su deonice treće u svetu kompanije u tom sektoru "Rio Tinto" poskupele 1,7 procenata , na 5.154 penija.

Bazni metali, uključujući bakar, nikl, kalaj, cink, poskupeli su na Londonskom tržištu metala, pri čemu se cena aluminijuma u Aziji oporavila s jednomesečnog minimuma pod uticajem jačanja nafte.

Evropski Dow Jones stocks 600 indeks je u ponedeljak sredinom poslovanja u Londonu povećao vrednost 1,2 odsto, na 284,1 poen, dok je MSCI azijsko-pacifički indeks, izuzimajući japanski indeks, ojačao 3,2 odsto.

Akcije u Evropi i SAD su prošle sedmice poskupele, što je bila prva nedelja njihovog rasta od maja, kao rezultat veće tromesečne zarade kompanija "Sitigrup" (Citigrup), "JPMorgan Čejs" (Chase) i "Nokija" (Nokia) nego što su očekivali analitičari i pružanja vladine podrške najvećim američkim finansijerima na hipotekarnom tržištu "Fani Mej" (Fannie May) i "Fredi Mek (Freddie Mac) koji su zapali u teškoće.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image