• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor o IT parku u Inđiji

Predstavnici indijske "Embasi grupe" i opštine Inđija potpisali su u utorak ugovor o izgradnji prve faze informaciono-tehnološkog (IT) parka u Inđiji, u koji će biti uloženo oko 60 miliona evra i zaposleno oko 2.500 ljudi.

Predstavnici indijske "Embasi grupe" i opštine Inđija potpisali su u utorak, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, ugovor o izgradnji prve faze informaciono-tehnološkog (IT) parka u Inđiji, u koji će biti uloženo oko 60 miliona evra i zaposleno oko 2.500 ljudi.

Ugovor su potpisali predsednik opštine Inđija Goran Ješić i član borda direktora indijske kompanije Ramgopal Narajanan, a potpisivanju je prisustvovala ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić.

Ješić je najavio da će radovi početi na jesen, a useljenje u novi objekat trebalo bi očekivati sredinom sledeće godine.

Opština Inđija je za gradnju IT parka besplatno ustupila parcelu od 50 hektara, a vlada se obavezala da obezbedi neophodnu infrastrukturu. Narajanan je rekao da će, po završetku prve faze IT parka, on imati oko 25.000 kvadratnih metara površine i zapošljavaće oko 2.500 ljudi napominjući da "Embasi" grupa ima izgrađene IT parkove na površini od 1,7 miliona kvadratnih metara.

Pri tome, samo njihov centar u indijskom gradu Bangaloru godišnje izveze oko 14 milijardi dolara u različitom hardveru i softveru, dok čitava Indija izvozi oko 70 milijardi dolara godišnje proizvoda iz informatičke delatnosti, dodao je Narajanan.

On je izrazio uverenje da će "Embasi grupa" uspeti da ubedi najveće svetske kompanije iz IT industrije da dođu da ulažu u Srbiju i da će jednoga dana izvoz iz IT parka u Inđiji biti jednak celokupnom izvozu Srbije.

Matićeva je u izjavi novinarima istakla da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za privredu Srbije i prvi te vrste u regionu i ocenila da će Srbija morati da se okrene obezbeđivanju kadrova za informatičku delatnost.

U bliskoj budućnosti moraćemo da kroz sistem obrazovanja u osnovnim i srednjim školama i fakultetima obezbedimo što više stručnjaka za informatiku, rekla je ona i dodala da na biroima rada trenutno nema nijednog informatičkog stručnjaka.

Ministarka je napomenula da je jedna od ideja prilikom planiranja da se otvori IT park bila da se naši mladi stručnjaci koji su otišli u inostranstvo vrate u zemlju i nađu izuzetno kvalitetan i dobro plaćen posao u Inđiji.

Prema memorandumu o razumevanju, koji je potpisan 25. septembra 2007. godine u Vladi Srbije, u izgradnju tehnološkog parka u Inđiji u prvoj fazi biće uloženo 60 miliona dolara, izgrađeno 25.000 metara kvadratnih poslovnog prostora i zaposleno oko 2.500 radnika.

Planirano je da se za pet godina investicije povećaju na 600 miliona dolara.

Kako je najavljeno, kada bude završen IT park u Inđiji, imaće površinu od 250.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, zauzimaće 220 hektara i zaposliće 25.000 radnika.

"Embasi grupa" osnovana je u Bangaloru 1985. godine, bavi se izgradnjom IT i biznis parkova, a do sada je izgradila oko dva miliona kvadratnih metara komercijalnih i stambenih objekata.

Među klijentima te kompanije su Aj-Bi-Em, "Majkrosoft", "Hjulit Pakard"... a IT park u Inđiji bi mogao da postane najveća grinfild investicija u Srbiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image