• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolar ojačao, akcije u porastu

Dolar je ojačao na četvronedeljni maksimum prema jenu posle izjave američkog ministra finansija Henrija Polsona da je uveren da će država ukazati finansijsku pomoć posrnulim američkim finansijskim kompanijama na tržištu nekretnina.

Dolar je ojačao na četvronedeljni maksimum prema jenu posle izjave američkog ministra finansija Henrija Polsona da je uveren da će država ukazati finansijsku pomoć posrnulim američkim finansijskim kompanijama na tržištu nekretnina.

"Zelena novčanica" je takodje ojačala blizu dvonedeljnog maksimuma u odnosu na evro, dok je jen skliznuo na rekordni minimum prema zajedničkoj evropskoj valuti.

Dolar je danas na berzi u Njujorku ugovaran po 107,86 jena, prema 107,33 jena juče. Američka valuta je takodje ojačala na 1,5718 za evro, sa 1,5783 prethodnog dana.

Japanski jen je skliznuo na dosad najnižu vrednost od 169,96 za evro, sa 169,43 juče, pod uticajem jačanja tržišta akcija, prenela je agencija Blumberg.

Kineski juan je oslabio 0,1 odsto, na 6,8298 u odnosu na dolar. Kineski zvaničnici ukazuju da će Kina usporiti rast svoje valute na oko tri odsto u drugoj polovini ove godine kako bi pomogla izvoznicima da prebrode smanjenje globalne tražnje i rast cena sirovina i energenata.

Aprecijaciji dolara doprinela je izjava Polsona da očekuje da američki Kongres odobri plan za spasavanje kompanija "Fani Mej" i "Fredi Mek", dva najveća finansijera na američkom hipotekarnom tržištu. On je ponovio da je jak dolar "od zaista velikog značaja".

Američka valuta je 15. jula potonula na rekordan minimum od 1,6038 za evro pod pritiskom špekulacija da bi te dve kompanije, koje ganatuju blizu polovinu od 12 biliona dolara vrednih zajmova za kupovinu kuća u SAD, biti primorane da zatraže finansijsku pomoć od države.

Danas su ojačala i evropska i azijska tržišta akcija, kao i američki indeksi, pod uticajem povlačenja cena nafte i smanjenja bojazni od povećanja gubitaka banaka. Podsticaj su dali i podaci o boljoj zaradi "Folksvagena" i "Pežo Sitroena" koji su doprineli jačanju akcija tih kompanija.

MSCI World indeks je u Londonu ojačao 0,4 odsto, na 1.382,92 poena, a za 0,6 odsto je vredniji indeks Standard&Purs 500. MSCI je ove godine potonuo 13 odsto pod pritiskom zabrinutosti da bi rekordne cene nafte, ubrzana inflacija i gubici na kreditnom tržištu, veći od 466 milijardi dolara, mogli gurnuti američku privredu u recesiju.

Evropski Dau Džons Stoks 600 indeks je ojačao 1,7 odsto, a MSCI azijsko-pacifički indeks 1,5 procenata u odnosu na jučerašnje poslovanje.

Sirova nafta je danas pojeftinila, drugi dan uzastopce, pod uticajem izgleda da će uragan "Doli" zaobići naftna polja u Meksičkom zalivu. "Što je nafta jeftinija, sve je veća uverenost da će inflacija biti smanjena i kamatne stope snižene", ukazala je stručnjak za hartije od vrednosti Džejn Kofi.

Akcije "Folksvagena", najvećeg evropskog proizvodjača automobila, ojačale su 3,9 odsto, na 203,61 evro, posle objavljivanja podataka o povećanju profita u prvoj polovini godine za 31 odsto, na 2,57 milijardi evra, više od očekivanja analitičara.

Deonice "Pežoa", drugog proizvodjača automobila u Evropi, poskupele su 8,9 odsto, na 34,79 evra. Ta kompanija je u prvom polugodju ostvarila rast profita od 49 odsto, na 733 miliona evra, takodje veći nego što su očekivali analitičari.

Na vrednosti su dobile i akcije mnogih drugih velikih kompanija, kao što su "Jahu", "Vodafon", "Fijat", "Er Frans", "Britiš ervejz" i druge.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image