• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jen ojačao prema evru, akcije u velikom padu

Jen je dobio na vrednosti u odnosu na evro, krećući se ka prvom nedeljnom jačanju prema zajedničkoj evropskoj valuti od maja, kao rezultat slabljenja vrednosti akcija, koje je podstaklo pojedine špekulante na kupovinu japanske valute.

Jen je dobio na vrednosti u odnosu na evro, krećući se ka prvom nedeljnom jačanju prema zajedničkoj evropskoj valuti od maja, kao rezultat slabljenja vrednosti akcija, koje je podstaklo pojedine špekulante na kupovinu japanske valute.

Dolar je oslabio u odnosu na jen i evro pred objavljivanje podataka američke vlade koji bi, kako se očekuje, mogli pokazati da je prodaja trajnih potrošačkih dobara i novih kuća u SAD smanjena tokom juna.

Evro je zadržao rast prema dolaru posle izjave člana Saveta Evropske centralne banke (ECB) Klausa Libšera da u Evropskoj uniji još ima prostora za povećanje kamatnih stopa, drugi put ove godine, uprkos slabljenju privrednog rasta.

ECB, sa sedištem u Frankfurtu, je 3. jula povećala svoju baznu kamatnu stopu na 4,25 odsto sa ciljem kontrole inflacije, podsetila je agencija Blumberg.

Vrednosti evropskih i azijskih akcija i američkih indeksa su snižene pod pritiskom zabrinutosti da bi gubici na finansijskom tržištu mogli biti povećani i da bi usporavanje privrede moglo umanjiti rast profita.

Jen je danas na tržištu u Londonu kotirao po 167,76 za evro, prema 168,28 krajem jučerašnjeg poslovanja i 169,49 za evro krajem prošle sedmice. Japanska valuta je povratila 1,2 odsto vrednosti od klizanja na rekordni minimum od 169,96 za evro 23. jula.

Dolar se povukao na 106,92 jena, sa 107,33 jena juče, u poređenju sa 106,96 jena pre nedelju dana. "Zelena novčanica" je oslabila i u odnosu na zajedničku evropsku valutu i ugovarana je po 1,5696 za evro, prema 1,5677 juče.

Jen bi do kraja trećeg kvartala mogao ojačati na 105 za dolar, dok bi se evro mogao povući na 1,53 dolara, smatra stručnjak švajcarske banke UBS u Londonu Džefri Ju.

Slabljenje finansijskih tržišta potislo je vrednosti akcija finansijskih kompanija. Akcije druge po veličini reosiguravajuće kompanije na svetu "Mjunik Re" (Munić) su potonule najviše za pet godina - za 11 odsto, na 104,01 evro, kao posledica smanjenja prognoze ovogodišnje zarade posle pada profita u drugom tromesečju od 48 procenata.

Akcije reosiguravajuće kompanije "Hanover Re" (Hannover), druge po veličini u Nemačkoj, skliznule su 13 odsto, na 28 evra, zbog sve manjih izgleda da će ostvariti ovogodišnje ciljeve u poslovanju zbog previranja na tržištu kapitala.

Deonice najveće svetske osiguravajuće kuće po imovini AIG pretrpele su gubitke od 14 centi i danas su u Nemačkoj ugovarane po 27,29 dolara.

Kriza na finasijskom tržištu ogleda se i u slabljenju indeksa, pri čemu je MSCI World indeks sredinom poslovanja na berzi u Londonu snižen 0,6 odsto, na 1.355,63 poena.

Sva 23 razvijena tržišta, sem Kanade, obuhvaćena MSCI World indeksom, ove godine su zabeležila pad od najmanje 20 odsto.

Evropski Dau Džons Stoks 600 indeks danas oslabio 1,2 odsto, a MSCI azijsko-pacifički - 2,3 procenta, najviše za poslednjih šest sedmica.

Analitičari prognoziraju da će zarada kompanija obuhvaćenih indeksom Stoks 600 ove godine opasti 2,4 odsto, u poređenju s projekcijom rasta od 11 odsto s početka godine.

Profit kompanija na listi S&P 500 snižen je u drugom tromesečju 16 procenata, što predstavlja četvrti uzastopni kvartalni pad i najduži period smanjenja za šest godina.

Jedna od retkih kompanija čije su akcije danas dobile na vrednosti bila je grupacija "Danon". Njene deonice su ojačale 3,8 odsto, na 46,56 evra posle objavljivanja podataka da je taj najveći evropski proizvođač hrane za bebe povećao profit u prvoj polovini godine 5,7 odsto, kao rezultat prošlogodišnje kupovine kompanije "Rojal Numiko" (Royal Numico) koja je doprinela povećanju prodaje hrane za bebe u Aziji i na Bliskom istoku. Polugodišnji neto profit od 701 miliona evra bio je veći od očekivanja analitičara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image