• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen budžet za 2018, prihodi 1.178 milijardi

Izvor MONDO/Agencije

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

 Budžet Republike Srbije za 2018. godinu usvojen Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

  Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu fokusirani su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje ucešca javnog duga u BDP-u zapoceto u 2016. godini.


Planirani fiskalni deficit na nivou republike za sledecu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu, saopštilo je Ministarstvo fiansija.


Ocekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od cega je naplata PDV-a 503,4 milijarde.


Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da ce u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto uz BDP deflator od 2,8 odsto i indeks potrošackih cena na malo od 2,7 odsto.


Ova projekcija rasta BDP-a, pored ostalog, zasnovana je na elementu podizanja agregatne tražnje kroz povecanje plata i penzija i razvojnoj orijentaciji budžeta koja se bazira na velikom povecanju investicija.

Kasni se s budžetom, kriv je MMF!?


U odnosu na realizaciju u tekucoj godini, investicije ce u sledecoj godini po prvi put biti trideset odsto vece i iznosice više od 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou republike, navodi se u saopštenju ministarstva.


Prioritet ostaje dalje unapredenje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje i istovremeno obezbeduje vecu efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.


Fokus ce biti i na jacanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovodenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeca, kao i podizanju ukupne efikasnosti javnog sektora.


Na istoj sednici, Vlada Srbije usvojila je i Fiskalnu strategiju za 2018. godinu sa projekcijama za 2019. i 2020. Ova strategija predstavlja okvir za izradu Predloga zakona o budžetu za 2018. godinu.

Komentari 97

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

samo

znaci opet suficit

Munem

Prvi bot koji napiše prosto proširenu rečenicu dobija dva sendviča.

Dušan

Do kada će se vršiti krađa nad starim, bolesnim i nemoćnim ljudima i vratiti novac od penzija?

special image