• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolar blizu jednonedeljnog minimuma

Dolar je danas ugovaran blizu jednonedeljnog minimuma, a zabrinutost zbog mogućeg povećanja kreditnih gubitaka i ekonomskog usporavanja potisnula je i vrednosti akcija u Evropi i Aziji.

Dolar je danas ugovaran blizu jednonedeljnog minimuma prema evru pod uticajem špekulacija da će izveštaj, koji treba da bude objavljen kasnije u toku dana, pokazati produbljivanje krize na američkom hipotekarnom tržištu.

Zabrinutost zbog mogućeg povećanja kreditnih gubitaka i ekonomskog usporavanja potisla je i vrednosti akcija u Evropi i Aziji.

Analitičari ukazuju da znaci daljeg slabljenja privrede mogu odvratiti američke Federalne rezerve (Fed) od povećanja kamatnih stopa, umanjujući time privlačnost imovine čije su cene izražene u dolarima.
Britanska funta je pojeftinila u odnosu na dolar nakon ovomesečnog smanjenja indeksa maloprodajnog prometa u Britaniji na najniži nivo za četvrt veka.

Dolar je u Njujorku kotirao po 1,5727 za evro, prema 1,5741 juče, blizu minimalne vrednosti od 1,5798 za evro, zabeležene 23. jula. Americka valuta je vredela i 107,75 jena (107,46 jena juče), dok je evro ugovaran po 169,46 jena, u poređenju sa 169,17 jena na kraju jučerašnjeg poslovanja.

Finansijski stručnjak Majkl Metkalf smatra da bi dolar mogao skliznuti na 102 jena do kraja trećeg kvartala, prenela je agencija Blumberg.

Britanska funta je oslabila na 79,04 penija za evro, sa 78,95 penija juče i na 1,9883 dolara, sa 1,9939 dolara posle objavljivanja podataka Konfederacije britanske industrije o smanjenju prodaje robe u trgovini na malo.

Međunarodni monetarni fond je juče saopštio da nema znakova okončanja recesije na američkom hipotekarnom tržištu, budući da je S&P/Kejs-Šilerov indeks (Case-Shiller) cena kuća snižen 16 odsto u maju u odnosu na isti mesec lane, najviše do sada.

Strahovanje od povećanja kreditnih gubitaka potislo je vrednosti akcija na efektnim berzama.

MSCI World indeks je danas u Londonu oslabio 0,5 odsto, na 1.339,79 poena, izgubivši na vrednosti četvrti dan uzastopce.

"Život je za one koji se bave finansijama i dalje veoma težak", ocenio je stručnjak u kompaniji "Šreder investment menadžment" u Londonu Endi Linč.

Globalni akcijski kapital je ove godine ostao bez 11 biliona dolara, kao posledica gubitaka na kreditnom tržištu većih od 460 milijardi dolara i ubrzanja inflacije koji su umanjili izglede privrednog rasta i povećanja profita.

Svaka od 23 razvijene zemlje na listi MSCI World indeksa, izuzev Kanade, zabeležile su od prošlog septembra slabljenje tržišta od 20 ili više odsto kao posledicu povećanja kreditnih gubitaka i rekordnih cena sirovina koje su podstakle inflaciju.

Evropski Dau Džons Stoks 600 indeks je oslabio 0,5 odsto, a MSCI azijsko-pacifički indeks 1,8 procenata.
"Potonule" su i akcije u Indiji pošto je indijska Centralna banka povećala kamatne stope, treći put za dva meseca, i smanjila prognozu rasta za ovu godinu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image