• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propali ževenski pregovori u okviru STO

Propali ženevski razgovori o liberalizaciji svetske trgovine, koji su prethodnih devet dana vođeni pod okriljem Svetske trgovinske organizacije.

Ženevski razgovori o liberalizaciji svetske trgovine, koji su prethodnih devet dana vođeni pod okriljem Svetske trgovinske organizacije (STO), propali su, potvrdila je američki trgovinski predstavnik i učesnik u pregovorima Suzan Švab.

Četrdesetak ministara trgovine, koliko ih je učestvovalo na pregovorima (STO ima ukupno 143 članice), sa zadatkom da uspešno privedu kraju pregovaračku Rundu iz Dohe, započetu pre punih sedam godina u glavnom gradu Katara, nisu uspeli da postignu kompromis u ključnim pitanjima subvencija za poljoprivrednu proizvodnju i carina na industrijske proizvode.

Kako su prenele agencije, pozivajući se na pregovaračke krugove, razgovori bi mogli biti nastavljeni na jesen.

Malo je, međutim, verovatno da bi bilo kakav napredak mogao da bude postingut u narednih par godina, budući da se u SAD, jednoj od najvažnijih pregovaračkih zemalja iz "kruga bogatih", spremaju izbori i da će novi predsednik najverovatnije čekati da "dobro zasedne" u fotelju u Beloj kući pre nego što se upusti u nove pregovore.

Glavni kamen spoticanja u pregovrima u okviru Doha runde, oko kojeg su se i u Ženevi "lomila koplja", je poljoprivreda, odnosno strah zemalja u razvoju da će otvaranje njihovog tržišta poljoprivrednih proizvoda za robu iz razvijenih zemalja, koje bogato subvencionišu svoje farmere, dovesti do kolapsa njihovih, manje razvijenih, poljoprivreda.

Osim toga, industrijski razvijene zemlje su od zemalja u razvoju tražile da ukinu uvozne carine za njihovu industrijsku robu. Tim carinama zemlje u razvoju, pput indije i Kine, pokušavaju da zaštite svoje industrije u povoju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image