• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tender za Jat u Fajnenšel tajmsu i Politici

Na prodaju je 51 odsto kapitala, uz mogućnost kupovine do 70 odsto, a minimalna cena za 51 odsto akcija je 51 milion evra.

Tender za prodaju Jat ervejza objavljen je u londonskom "Fajnenšel tajmsu" (Financial Times) i u beogradskoj "Politici", potvrdilo je Ministarstvo ekonomije Srbije.

Na prodaju je 51 odsto kapitala, uz mogućnost kupovine do 70 odsto, a minimalna cena za 51 odsto akcija je 51 milion evra.

Prema "Sporazumu o otvorenom nebu", samo evropske kompanije mogu u Jatu imati udeo veći od 49 odsto što znači da se avioprevoznici iz drugih delova sveta na tender mogu prijaviti kao većinski učesnici u konzorcijumu.

Kako je ranije kazao državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić, Vlada je dozvolila investitorima da odluče koji udeo žele da preuzmu da bi omogućila neevropskim kompanijama da učestvuju na tenderu.

Prema njegovim rečima, za preuzimanje Jata bili su zainteresovani Aeroflot, Er Berlin i Er Island, ali se ne zna da li će se oni prijaviti na tender.

Na tender se mogu javiti kompanije koje imaju uverenje o osposobljenosti za obavljanje avioprevoza (Air Operator's Certificate - AOC), koje su zajedno sa zavisnim kompanijama lane prevezle najmanje
1,3 miliona putnika i imaju konsolidovanu bilansnu sumu od najmanje 200 miliona evra.

Ukoliko je ponuđač konzorcijum, jedan član mora imati najmanje 51 odsto učešća u konzorcijumu i taj lider konzorcijuma mora da ispunjava sve uslove tendera.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 24. oktobar 2008. godine, licitaciona garancija iznosi dva miliona evra, a tenderska dokumentacija može se otkupiti do 26. septembra za 25.000 evra.

Iz Ministarstva ekonomije je najavljivano da će početna cena za 100 odsto kapitala biti 150 miliona evra, što znači da bi 51 odsto bilo malo više od 75 miliona evra, ali je procena kasnije snižena zbog visokih cena goriva, koje otežavaju rad aviokompanijama.

U skladu sa odlukama Vlade Srbije od 21. jula kojima je omogućena privatizacija Jata, ta firma je pretvorena u zatvoreno akcionarsko društvo. Jedini akcionar je država Srbija, kapital je upisan 30.
juna 2008. godine i iznosi 185,7 miliona evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image