• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi rekord dinara u 2008. godini

Dinar je u četvrtak ojačao prema evru za 50 para, a zvanični srednji kurs je 76,9939 dinara za evro što je najveća vrednost domaće valute prema evru od početka godine, objavljeno je na sajtu Narodne banke Srbije.

Dinar je u četvrtak ojačao prema evru za 50 para, a zvanični srednji kurs je 76,9939 dinara za evro što je najveća vrednost domaće valute prema evru od početka godine, objavljeno je na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).

Srednji kurs je dan ranije bio 77,4967 dinara za evro.

Dinar je do sada najvišu vrednost u 2008. godini dostigao u četvrtak 24. jula kada je za evro prema srednjem kursu Narodne banke Srbije bilo potrebno 77,47 dinara.

Evro je prema srednjem kursu 30. juna prvi put u ovoj godini pao ispod 79 dinara i vredeo je 78,98 dinara. Pre toga, to se dogodilo 25. decembra 2007. godine, kada se evro kupovao i prodavao za 78,35 dinara u proseku.

Najvišu vrednost od početka godine evro je zabeležio 12. maja, dan nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, kada je vredeo 83,87 dinara.

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je da se kurs dinara formira isključivo na osnovu ponude i tražnje na međubankarskom deviznom tržištu bez intervencije NBS.

"Ne ciljamo unapred nijedan novi kurs koji bismo branili", rekao je Jelašić za "Večernje novosti" i dodao da NBS "ne iznosi na tržište ni priliv od otkupa menjača".

Na pitanje da li na sadašnji devizni kurs utiče i visoka kamata po kojoj NBS pozajmljuje novac poslovnim bankama, Jelašić je odgovorio da NBS preko te osnovne kamatne stope utiče i na kurs dinara, ali da je to rezultat, a ne cilj restriktivne monetarne politike.

"Bez jačanja dinara u proteklih nekoliko nedelja, srednjoročni izgledi za kretanje inflacije svakako bi bili pogoršani, a spoljni uticaji poput svetskih cena nafte, u većoj meri bi negativno uticali na cene u Srbiji", ocenio je on.

Jelašić je rekao da je za smanjenje inflacije potrebno da fiskalna politika ostane "neutralna", odnosno da se budžet zadrži u okvirima određenim za ovu godinu.

Guverner NBS je istakao da je Monetarni odbor te institucije odlučio da ne menja referentnu kamatnu stopu.

"Lično vidim svetlo na kraju tunela pošto su spoljni faktori, cena nafte i visoki rast cena poljoprivrednih proizvoda već pokazali uticaj na cene u Srbiji", rekao je Jelašić.

On je savetovao građane da štede u dinarima a ne u stranoj valuti, jer im je tako isplativije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image