• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evro ojačao, evropske akcije u porastu

Evro je dobio na vrednosti u odnosu na dolar, posle gubitaka u prethodna dva dana, podstaknut podacima da je inflacija u evrozoni zabeležila najveći rast za 16 godina, što bi moralo da primora ECB da poveća kamatne stope, drugi put ove godine.

Evro je dobio na vrednosti u odnosu na dolar, posle gubitaka u prethodna dva dana, podstaknut podacima da je inflacija u evrozoni zabeležila najveći rast za 16 godina, što bi moralo da primora Evropsku centralnu banku (ECB) da poveća kamatne stope, drugi put ove godine.

Zajednička evropska vluta je ojačala i prema japanskom jenu i britanskoj funti.

Funta je, pak, oslabila posle izveštaja o klizanju potrošačkog poverenja u Britaniji na rekordno nizak nivo i najvećem sniženju cena kuća u toj zemlji za blizu dve decenije.

Vrednosti akcija u Evropi su ojačale jer su bolja zarada kompanije "AstraZeneka" (Zeneca) od očekivane i povećanje prognoze zarade firme "K+S", najvećeg evropskog proizvođača potaše, koja se koristi u proizvodnji đubriva, preovladali u odnosu na razočaravajući profit "Unilevera".

Evro je danas u Njujorku ojačao na 1,5616 dolara, sa 1,5576 dolara juče i na 168,92 jena, sa 168,41 jen na kraju jučerašnjeg poslovanja. Američka valuta je ugovarana po 108,19 jena, posle jučerašnjeg jačanja na 108,33 jena, najvećeg od 25. juna.

Stručnjak holandske Rabobanke Džeremi Streč smatra da bi evro za tri meseca mogao skliznuti na 1,54 dolara.

Podaci statističkog biroa Evropske unije pokazuju da je indeks potrošačkih cena u zoni evra u julu povećan 4,1 odsto, što predstavlja najveći rast od aprila 1992. ECB, koja nastoji da zadrži inflaciju ispod dva odsto, povećala je 3. jula svoju osnovnu kamatnu stopu na 4,25 odsto, na najviši nivo od 2001, ali član saveta te banke Klaus Libšer smatra da ECB ima prostora za dalje povećanje stope, uprkos usporavanju privrednog rasta.

Evro je 15. jula odskočio na rekordan maksimum od 1,6038 dolara, podsetila je agencija Blumberg.

Britanska funta je oslabila na 78,80 penija za evro, sa 78,59 penija posle objavljivanja podataka o najvećem padu potrošačkog poverenja tokom jula od početka praćenja tog pokazatelja 1974. godine i smanjenju prosečne vrednosti kuća u toj zemlji za 8,1 odsto u odnosu na isti mesec lane, što predstavlja najveći pad od 1991.

Podaci o profitu kompanije "AstraZeneka", drugog o veličini britanskog proizvođača lekova, u drugom tromesečju od 1,62 milijarde dolara, većem od očekivanja analitičara, doprineli su oporavku evropskog Stoks 600 indeksa za 0,2 odsto, na 284,67 poena, posle gubitaka od 1,6 odsto tokom ovog meseca.
Akcije "AstraZeneke" su ojačale 4,1 odsto, na 2.488 penija.

Kompanija "K+S" u ovoj godini očekuje zaradu pre odbijanja izdataka za kamate i poreze od čak 1,6 milijardi evra, veću od prethodne prognoze od 1,1 milijarde evra, što je takođe doprinelo jačanju Stoks 600 indeksa.

Tromesečni neto profit "Unilevera", drugog po veličini svetskog proizvođača robe široke potrošnje, opao je, međutim, na 909 miliona evra, sa 1,14 milijardi evra u drugom kvartalu lane i bio je je manji od prognoze analitičara.

Manju kvartalnu zaradu od očekivane imao je i najveći francuski proizvođač lekova "Sanofi-Aventis".

Više od 50 kompanija obuhvaćenih Stoks 600 indeksom objavilo je danas rezultate kvartalnog poslovanja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image