• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za jedan evro 76,8 dinara

Dinar je u danas opet ojačao za 14 para, a zvanični srednji kurs je 76,8574 dinara za evro, što je i najveća vrednost domaće valute u odnosu na evro u ovoj godini.

Dinar je u danas opet ojačao za 14 para, a zvanični srednji kurs je 76,8574 dinara za evro, što je i najveća vrednost domaće valute u odnosu na evro u ovoj godini.

Srednji kurs dinara juče je bio 76,9939 dinara za evro. Ovo je najveća vrednost dinara od 29. oktobra prošle godine kada je kurs bio 76,81 dinara za evro.

Ekonomista Goran Nikolić izjavio je da je na jačanje dinara najviše uticala politička stabilizacija i povećanje direktnih stranih investicija, koje su u junu iznosile preko pola milijarde dolara, a u 2008. mogle bi dostići šest milijardi dolara.

"Realno jačanje dinara prema evru u prvih sedam meseci 2008. iznosilo je 6,8 odsto, a do kraja godine iznosiće, verovatno, preko 10 odsto", rekao je Nikolić i dodao da će dinar verovatno nastaviti da jača.

Kako je naveo, trenutni kurs pogoduje uvoznicima i onima koji primaju plate i penzije u dinarima, kao i onima koji imaju indeksirane kredite, dok blago destimulativno utiče na izvoz, koji i pored toga beleži snažan međugodišnji rast od oko 30 odsto.

"Za Srbiju je indikativno da su praktično sve evropske tranzicione zemlje od druge polovine 90-ih belezile apresijaciju svojih valuta, rast ekonomske aktivnosti i izvoza", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, vrlo je verovatno će Narodna banka Srbije, uz prećutnu podršku Vlade, sprečavati svojim instrumentima preterano jačanje dinara.

Evro je prema srednjem kursu 30. juna prvi put u ovoj godini pao ispod 79 dinara i vredeo je 78,98 dinara.

Najvišu vrednost od početka godine evro je zabeležio 12. maja, dan nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, kada je vredeo 83,87 dinara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image