• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malinari ljuti jer Vlada ne nameće cenu

Izvor MONDO/Agencije

Na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede sa predstavnicima malinara iz zapadne Srbije, nije utvrđena cena već predloženo "da se organizuje sastanak malinara i hladnjačara 25. januara".

Kako su rekli predstavnici malinara posle sastanka u Vladi Srbije, dobili su uveravanja da će država učiniti sve da nađe rešenje za određivanje geografskog porekla maline i osnivanje Nacionalnog saveta za malinu.

Okupljeni malinari negodovali su jer "nije dogovorena", odnosno Vlada nije nametnula cenu otkupljivačima od 160 dinara kao osnovu, a da do februara naredne godine ona uz doplatu bude između 180 i 190 dinara.

Nema kartela hladnjačara

U Ministarstvu podsećaju da je resorni ministar formirao u okviru ministarstva i posebno telo za malinu što je, kako navode, i bio jedan od uslova proizvođača na poslednjem sastanku koji je održan u Vladi. "Iako je tokom svih sastanaka više puta ponovljeno svim predstavnicima proizvođača maline, još jednom želimo da ponovimo da država ne može ni po zakonu, odnosno svojim ovlašćenjima da određuje cenu maline, jer je formiranje iste isključivo rezultat ponude i potražnje, kako na međunarodnom, tako i na našem tržištu", kažu u ministarstvu.

Članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice koje se bave uzgojem malina protestovali su danas ispred Vlade Srbije nezadovoljni što su ove godine maline prodavali po 135 dinara, a prošle godine su bile 240 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da u svakom trenutku stoji na raspolaganju poljoprivrednicima, kako navode, bez obzira o kojoj je vrsti poljoprivredne proizvodnje reč.

"Kada govorimo o proizvodnji jagodastog i bobičastog voca, konkretno malinama, Ministarstvo je u skladu sa dogovorima koji su postignuti sa predstavnicima udruženja u prethodnom periodu preduzelo apsolutno sve korake iz svoje nadležnosti. U tom smislu, na zahtev Ministarstva, Komisija za zaštitu konkurencije je izvršila analizu po pitanju eventualnih formiranja kartela među hladnjačarima i donela odluku da takva, ali ni slična zloupotreba, na tržištu ne postoji", kažu u Ministarstvu.

Navode da je Komisija donela rešenje, koje je, prema njihovim saznanjima, već dostavljeno udruženjima proizvođača maline koja su i tražila da se ispita postojanje zloupotreba.

Apeluju u saopštenju da predstavnici malinara formiraju jedno krovno udruženje ili asocijaciju koje će okupiti sve proizvođače, jer, kako kažu, upravo je postojanje izuzetnog velikog broja udruženja prepreka da malinari ostvare svoje interese.

Malinari izvukli pare - hladnjačari plaćaju 160din

Proizvođači malina su danas tražili da se ispuni obećanje, koje im je, kako kažu, dato pre nekoliko meseci, a vezano za osnivanje Nacionalnog saveta za malinare koji bi trebalo da rešava eventualne buduće probleme pri otkupu tog voća.

Oni su kao treći zahtev izneli da im se isplati nadoknada za štetu nastalu prolećnim snegom ove godine.

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sector

Pa rodjace jel mislis da su svi seljaci u Turskoj takvi, sve plastenici po 100 h? Pa i kod nas ima krupnog kapitala u poljoprivredi, eno ti Miskovica, ne zna ni koliko ima hektara. Ali pravih seljaka nema, sve manje i manje.

Oscar

@Sector Pa rođače znam ja šta ima Srpski seljak,ali poenta mog komentara je u potrebi udruživanja da bi se izbegle zamke hladnjačara.Briga mene šta to ima Mišković.On nije iz ove priče.

Oscar

Gledam nedavno u Turskoj plastenik za paradajz na 100hektara.Naši proizvođači na 10 ari povrca ili voća hoće da budu konkurentni?! Neće da se udružuju nego da im država garantuje da će od 20-30ari da mogu da zarade kao onaj što ima 20hektara.

special image