• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suficit sa zemljama CEFTA 917 miliona dolara

Srbija je u prvih šest meseci ove godine ostvarila suficit od 917,3 miliona dolara u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Srbija je u prvih šest meseci ove godine ostvarila suficit od 917,3 miliona dolara u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako je saopšteno, izvoz Srbije sa zemljama CEFTA sporazuma je 1,8 milijardi dolara, a uvoz je 928,6 miliona dolara.

Ovaj suficit uglavnom je rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, viškova poljoprivrednih proizvoda, u okviru kojih izvoz žitarica i proizvoda od njih čini značajan deo i iznosi 148 miliona dolara.

Srbija je u trgovini sa svetom zabeležila deficit od 6,3 milijarde dolara, što je 47,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako je saopšteno, izvezeno je robe u vrednosti od 5,6 milijardi dolara, što je povećanje od 40,5 odsto, dok je uvoz vredan 11,9 milijardi dolara, što je više za 43,9 odsto odsto nego u istom periodu prošle godine.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije, što čini više od polovine ukupne razmene.

Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 46,9 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 48 odsto.

Povećanje uvoza u proteklom periodu, posledica je uvoza energenata, uvoza rude bakra i gvožđa koje se koriste za proizvodnju osnovnih i drugih metala, a koji na svetskom tržištu imaju povoljnu cenu i rasta tražnje.

Povećanje izvoza rezultat je do sada obavljene privatizacije i restrukturisanja preduzeća, kao i potpisanih i ratifikovanih ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama potpisnicama Pakta o stabilnosti, koji su sada objedinjeni u jedinstveni CEFTA sporazum.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Crna Gora sa 670,9 miliona dolara, Bosna i Hercegovina 654,4 miliona dolara i Italija 621 miliona dolara.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su: Ruska Federacija 1,9 milijardi dolara, Nemačka 1,4 milijarde dolara i Italija 1,2 milijarde dolara.

Suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim republikama - Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa i nedovoljnog korišćenja Bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini od strane srpskih izvoznika.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije Srbija najviše izvozi gvožđe i čelik, obojene metale i odeću, a uvozi naftu i naftne derivate, drumska vozila i prirodni gas.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image