• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imate leve i leje? Stigli su i u naše menjačnice

Izvor Beta

Na kursnoj listi NBS od sada se nalaze još dve valute - bugarski lev i rumunski lej. To nije jedina promena u menjačnicama - nekim drugim komšijskim valutama sada se može i trgovati.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je odlučio da se na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji, i u formi deviza i u formi efektivnog stranog novca, uvedu dve nove valute - bugarski lev i rumunski lej, saopštila je NBS.

Takođe će Odlukom Izvršnog odbora o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu Srbije, koja stupa na snagu 1. februara, biti omogućena trgovina u formi deviza onim valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca, i to mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.

Navedeno je da će i kuvajtski dinar ponovo biti uveden na kursnu listu za devize NBS.

Kako je obrazloženo, pri donošenju odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje sa tim zemljama u narednom periodu i rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju.

"Očekuje se da uvođenje ove dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom. Na ovaj način se omogućava zamena bugarske i rumunske valute za dinare i obrnuto, u skladu sa prisutnim interesovanjem, naročito u pograničnim područjima", navodi se u saopštenju.

Imate gomilu turskih lira? Evo rešenja!

Dodaje se da je prilikom donošenja odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu uzeta u obzir i činjenica da je kreditni rejting tih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske unije.

Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu. Obe valute će se uključiti i na kursnu listu za devize NBS.

Bugarska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom "bugarski lev" sa slovnom oznakom BGN i numeričkom oznakom 975, dok će rumunska valuta biti uvedena pod nazivom "rumunski lej" sa slovnom oznakom RON i numeričkom oznakom 946.

NBS je istakla da je odlučeno da se kuvajtski dinar ponovo uključi na kursnu listu jer postoje ugovori o zajmu u toj valuti odobreni budžetskim korisnicima, pa će na taj način Republika Srbija ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta (evro ili američki dolar).

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Nemam ni dinare

special image